Hlavní obsah

Na boxové zídce je větší ticho než v baru. Nové motory jsou na hov.., prská Vettel

Praha

Nová turboéra formule 1 nadále vyvolává rozporuplné reakce a tiché motory jsou pod palbou kritiky. „Je to na hov..,“ překvapil jednoznačným odsouzením také obhájce titulu Sebastian Vettel. „Tak to vnímám já a myslím si, že podobné je to i pro fanoušky,“ líčí německý pilot stáje Red Bull. Rázně se přidal ke kritikům tvrdícím, že řev motorů je nedílnou součástí atraktivity F1.

Foto: David Gray, Reuters

Sebastian Vettel sledoval většinu Velké ceny Austrálie v televizi, v Melbourne odjel pouhá tři kola.

Článek

Formule 1 přišla kvůli řadě technických úprav o své kouzlo. „Tiché" závody iritují kdekoho, čtyřnásobného šampióna nevyjímaje. První letošní Velkou cenu Austrálie nedokončil, a tak měl dost času, aby ji vnímal jako divák.

„Zvuk nových motorů je prostě hrozný. Je to na hov... Tak to vnímám ze svého hlediska a myslím si, že podobné je to i pro fanoušky," odsoudil Vettel nové turbomotory.

A šel ještě dál. „Během závodu jsem byl na boxové zídce a bylo tam větší ticho než v baru. To přece není pro fanoušky dobré. Podle mě musí být F1 atraktivní a zvuk je jednou z důležitých věcí."

I toto tvrzení Vettel opírá o prožitky fanouška. „Vzpomínám si, i když jen velmi matně, protože jsem měl jen šest let, že když jsme se šli podívat na trénink v Německu, jednou z věcí, kterou jsem si pamatoval, byl zvuk," poukazuje šampión.

„Vzpomínám si, že auta byla velmi hlučná a při jejich průjezdu se zem třásla. Je škoda, že letos tomu tak není," argumentuje Vettel.

Hamilton je spokojený

Velkým kritikem tichých motorů je také šéf formule 1 Bernie Ecclestone. V boxech však znějí i smířlivé hlasy. „Je to v pořádku. Pořád je z monopostů cítit velká síla. Závody jsou dál zajímavé, i když jiným způsobem," nechal se třeba slyšet Lewis Hamilton ze stáje Mercedes.

A s Vettelem se neshodne ani jeho nový stájový kolega Daniel Ricciardo. „Když jedete v plné rychlosti, tak neposloucháte, co se děje. V přilbách máme dostatek hluku na to, abychom neslyšeli nic jiného. Myslím, že je to v pořádku. Je to jiné, musíme si na to zvyknout. Asi budu muset poslouchat trochu déle, takže nyní si nechci stěžovat," řekl Australan před druhým podnikem sezóny v Malajsii.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články