Hlavní obsah

Problémy? Úplně všude, přiznal šéf Ferrari

Praha

Vrásky na čele nemají po dvou odjetých závodech mistrovství světa vozů formule 1 jen v týmu Red Bull. Daleko k optimismu je i ve stáji Ferrari, protože vůz F14 T se rozhodně nejeví jako vážná konkurence zatím dominujícím monopostům týmu Mercedes. A vzhledem k minimální pauze po závodu v Malajsii nečeká vedení stáje žádný velký progres ani o víkendu v Bahrajnu.

Foto: Lai Seng Sin, ČTK/AP

Pilot Ferrari Fernando Alonso stírá pot z obličeje při měřeném tréninku v Sepangu.

Článek

Fernando Alonso sice prokázal v úvodních dvou závodech konzistenci, v Austrálii i Malajsii byl čtvrtý, od nejlepších jezdců měl ale značný odstup. Kimi Räikkönen byl v Melbourne sedmý a v Sepangu se bodů nedočkal, protože dojel na dvanácté pozici. Během uplynulého víkendu v Malajsii se přitom Ferrari jevilo v lepším světle než v úvodním podniku sezóny, v porovnání s výkony Mercedesu ale bylo jeho představení tristní.

A vedení Scuderie překvapivě hovoří o problémech otevřeně a nezastírá, že zatím mají letošní výkony k ideálu daleko. „Slabiny? V podstatě všude," přiznal šéf týmu Stefano Domenicali v rozhovoru pro oficiální web F1.

„A bohužel si nemyslím, že vyřešením jednoho problému posuneme celý výkon nahoru. Potřebujeme efektivnější vůz. Musíme vylepšit motor, musíme lépe vyladit rovnováhu mezi tradiční prací motoru a elektrické energie. Prostě všechno! Po zimních testech bylo patrné, že je Mercedes napřed. A pokud svou výkonnost udrží, tak je budeme těžko dohánět," povzdychl si Domenicali.

V Maranellu toužebně čekají na mistrovský titul od roku 2007, kdy nečekaně ovládl šampionát Räikkönen. A poprvé od roku 1953 v rudých vozech jezdí dvojice mistrů světa, což očekávání ve Ferrari ještě umocňuje. Domenicali už ale vyjádřil obavu, aby se silný jezdecký potenciál neztratil kvůli špatnému vozu.

„Má jediná starost, lépe řečeno můj hlavní zájem je, abychom našim jezdcům dali to nejlepší auto, jaké jsme schopni udělat. A musíme ho udělat velmi, velmi brzy. Fernando ukázal, že umí být rychlý a Kimi potřebuje trochu víc času na adaptaci, ale po jezdecké stránce nemáme problém," prohlásil Domenicali.

Reklama

Související témata: