Hlavní obsah

Soumrak impéria? Ecclestone může dostat u soudu v Mnichově až deset let

Praha

Formule 1 bez Bernieho Ecclestona? Pro mnohé možná nepředstavitelná situace získá brzy reálné kontury. V Mnichově dnes totiž začíná soudní proces, v němž je dlouholetý šéf F1 obviněn z podplácení a navádění ke zpronevěře. Soud má trvat až do poloviny září, z vedení společnosti CVC Capital Partners, která vlastní práva na F1, už ale zaznělo, že tohle je bez ohledu na výsledek procesu Ecclestonův konec.

Foto: Pool, Reuters

Bernie Ecclestone (druhý zprava) se svými právníky před začátkem soudního jednání v Mnichově.

Článek

Ecclestone je obviněn z toho, že v roce 2005 „pomohl" 44 milióny dolary bezproblémové transakci 47 procent akcií ve formuli 1 patřící mnichovské bance Bayern LB do rukou společnosti CVC. Úplatek dostal bankéř Bayern LB Gerhard Gribkowski, který již byl odsouzen a odpykává si 8,5letý trest. CVC na oplátku Ecclestonovi zaručila, že bude dál řídit formuli 1.

Eccleston může před tribunálem v bavorské metropoli vyfasovat až desetiletý trest, údajně by si ale mohl zajistit svobodu finančním vyrovnáním 250 miliónů liber (cca 8,25 miliardy korun). I tak by ale musel přiznat korupční jednání. Jenže to 83letý Brit vždy vehementně popíral, a názor nezměnil ani před začátkem soudu. „Věřím si, sluníčko svítí," prohlásil při příchodu do soudní budovy.

Zbavte se ho, radí právníci CVC

Bez ohledu na výsledek soudního jednání, při němž je jako hlavní svědek veden Gribkowski a vede jej soudce Peter Noll, který v roce 2011 poslal Gribkowského za mříže, ale vše nasvědčuje tomu, že Ecclestonovy dny v čele F1 jsou sečteny. Podle informací britských Timesů byla společnost CVC upozorněna svým právním zástupcem, že další působení Ecclestona v řídící funkci již není představitelné.

Tomu zřejmě napomohlo lednové rozhodnutí londýnského Nejvyššího soudu, který řešil jiný případ spojený s inkriminovaným přesunem vlastnického podílu ve formuli 1. Ecclestone sice odešel v Londýně jako vítěz, soud nicméně jeho jednání označil za korupční. Protřelý promotér se sice ještě před verdiktem Nejvyššího soudu oficiálně z vedení F1 stáhl, seriálu ale šéfuje dál.

Nepostradatelný není, píše Times

„Tohle je konec," citoval deník Times nejmenovaný zdroj z vedení F1. „Upřímně, konec nastal už dříve. Bernie ale mohl pokračovat coby hlavní tvář F1. Upozornění právníků má ale devastující účinek," uvedl zdroj britského listu. „Někomu bude asi chybět, v žádném případě ale není nepostradatelný. Žádný jiný profesionální sport by nedopustil tak neprůhledný styl obchodu, jaký se stal normou za působení pana Ecclestona. Přišel čas, aby si formule 1 zametla před vlastním prahem," doplnily Timesy v redakčním komentáři.

Ecclestone s formulí 1 spojil prakticky celý svůj život. Na konci 50. let se pokoušel neúspěšně prosadit jako jezdec, po sérii zranění se pustil na dráhu manažera (mj. Jochena Rindta). V roce 1972 koupil tým Brabham, který vedl patnáct let. V 70. letech se začal angažovat v obchodu s televizními právy a v roce 1978 se prostřednictvím svých společností stal faktickým hybatelem seriálu, v jehož čele i přes několik krizových situací setrval dodnes.

Je desetileté vězení adekvátním trestem za jednání, jaké předvedl Bernie Ecclestone?
ano
53,2 %
ne, je to málo
27,8 %
ne, je to moc
19 %
Celkem hlasovalo 3889 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články