Hlavní obsah

FANTASY: Bitva o mistra světa vrcholí! V předposlední GP sezóny sázíme na Hamiltona

Po velké ceně USA, ve které triumfoval Lewis Hamilton před svým stájovým kolegou Nicem Rosbergem, se formule 1 přesunula poblíž brazilského Sao Paula, kde se uskuteční předposlední závod letošní sezóny.

Kapitánem týmu je vedoucí muž šampionátu Hamilton.

Článek

Hamilton se vítězstvím v Austinu zapsal zlatým písmem do historie královny motorsportu. Jako první Brit dokázal vyhrát v jedné sezóně deset velkých cen a pátou výhrou v řadě se zařadil po bok Jamese Clarka a Nigela Manssela, kterým se totéž povedlo v roce 1965, respektive 1992.

Přestože Hamilton vede mistrovství o 24 bodů před svým německým kolegou, tak mu první místo v Brazílii nebude k zisku titulu stačit, a to ani v případě, že by se Rosberg umístil mimo první desítku nebo nedojel. Na vině je dvojnásobný počet bodů, kteří jezdci obdrží za poslední závod v Abú Dhabí. Nicméně Grand Prix Brazílie rozhodne o tom, který ze stříbrných šípů bude mít lepší výchozí pozici do rozhodujícího závodu v hlavním městě Spojených arabských emirátů.

Rosberg svému stájovému kolegovi nedá titul zadarmo

„Do závodu v Brazílii jdu se stejným přístupem jako vždy: plné soustředění, vyhrát kvalifikaci, startovat z prvního místa a pak vyhrát závod," prohlásil odhodlaný Rosberg, který jistě nedaruje Hamiltonovi druhý titul mistra světa bez boje. „Pro mě jsou samozřejmě dvojité body skvělé, protože mám tento rok šanci vyhrát titul, přestože mám bodovou ztrátu, avšak je možné, že v Brazílií se vše změní, nikdy nevíte, co se může stát. Čeká nás napínavý konec sezóny."

Vyjma Mercedesů se bude v rodné zemi legendárního Ayrtona Senny těšit oblibě Brazilec Felipe Massa. Pilot Williamsu vyhrál Velkou cenu Brazílie celkem dvakrát. „Jet mou domácí Grand Prix je vždy speciální a vidět, jak mě podporují fanoušci, je skvělá motivace. Zdejší trať je skvělá, ale velmi technicky náročná. Je důležité mít dobře nastavené auto," prohlásil Massa.

Zajímavosti Velké ceny Brazílie

Jedno kolo okruhu Interlagos měří 4 309 metrů. Pojede se celkem 71 kol. Celková vzdálenost okruhu měří 305,909 km. Interlagos je po Monaku druhým nejkratším okruhem sezóny. V minulém roce zde zvítězil Sebastian Vettel před svým tehdejším stájovým kolegou Markem Webberem a Fernandem Alonsem. Nejvíce vítězství získal Alain Prost (6). Ze stájí 12x triumfoval McLaren.

Reklama

Související témata: