Hlavní obsah

Minimální pokroky. Bianchiho rodina žije v neustálé nejistotě

Praha

Pět měsíců po těžké havárii při Velké ceně Japonska je na tom vážně zraněný pilot Jules Bianchi prakticky pořád stejně. Pětadvacetiletý francouzský závodník je v nemocnici v Nice stále v bezvědomí a jeho stav vykázal minimální pokroky. Italskému deníku Gazzetta dello Sport to v předvečer startu MS formule 1 řekl Bianchiho otec Philippe.

Foto: WRI2, Profimedia.cz

Jules Bianchi na archivním snímku v předvečer Velké ceny Japonska.

Článek

„Musíme být trpěliví, hodně trpěliví. Byly tam nějaké pokroky, ale Jules je stále v bezvědomí, a dokud se neprobudí, nezbývá než čekat," prohlásil Philippe Bianchi, jehož život diametrálně proměnil loňský 5. říjen. Jules Bianchi při závodu na okruhu Suzuce na mokré trati vylétl z trati a narazil do vyprošťovacího jeřábu, který odklízel jiný havarovaný monopost. Při nárazu francouzský závodník utrpěl vážné zranění mozku - difúzní axonální poranění a jeho šance na vyléčení jsou značně nejisté.

Bianchi strávil šest týdnů na jednotce intenzivní péče v nemocnici v japonském Jokkaiči, poté byl převezen na kliniku v rodném Nice. I po měsících jeho stav ale zůstává velmi vážný. „Lékaři mnoho neřeknou, dokud je v tomto stavu, nemohou dělat nějaké prognózy. Může se probudit, a také nemusí. Já věřím, že bojuje, že to nevzdává. A nevzdáváme se ani my, celá rodina, i když moc dobře víme, že každý telefonát může znamenat strašlivou zprávu z nemocnice," řekl Bianchiho otec.

Havárii zkoumá právník

Nehoda nadějného pilota vyvolala celou řadu otázek a zkoumala ji i speciální skupina Mezinárodní automobilové federace (FIA), která došla k závěru, že k nešťastné havárii došlo souhrou okolností bez cizího zavinění.

S tím se ale Philippe Bianchi dosud nesmířil. „V současnosti je mou hlavní prioritou Jules. Ale najal jsem si právníka, který všechny okolnosti studuje. Zatím nebudu vynášet žádné soudy. Federace řekla, že se na trati nestalo nic špatného. Pokud se ale ukáže, že někdo pochybil, bude za to platit," doplnil Bianchi starší.

Stáj Marussia, v jejíž barvách Bianchi jezdil, se na sklonku minulé sezóny dostala do finančních problémů a chyběla ve třech posledních závodech. Do letošního ročníku MS se pod názvem Manor dostala až na poslední chvíli s lehce upravenými loňskými vozy, které ani nevyzkoušela při předsezónních testech. Jako jezdce tým Manor angažoval třiadvacetiletého Brita Willa Stevense a stejně starého Roberta Merhiho ze Španělska.

Reklama

Související témata: