Hlavní obsah

Sainz junior vystoupil z tátových stop

Praha

Talent po tátovi, psalo se o něm. Jenže dvacetiletý Carlos Sainz junior dal velmi brzy najevo, že nepůjde v otcových stopách... „Nebudu jezdit ani rallye, ale ani mě neláká Dakar. Chci závodit na okruzích a jednou jezdit formuli 1," pravil už v patnácti letech.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Sainz jr. za volantem vozu Toro Rosso.

Článek

„Nikdy jsem syna nenutil, aby se věnoval automobilovému sportu. Na jednu stranu je příjemné, že se potatil. Na druhou vím, jak je to nebezpečný sport. Navíc on jede s přítěží svého jména. Určitě je pro něj lépe, že si vybral okruhy, kde ho nikdo nebude se mnou srovnávat," konstatoval Carlos Sainz starší, dvojnásobný mistr světa v rallye a vítěz Dakaru.

Za volantem motokáry seděl jeho syn už v pěti letech. V roce 2008 startoval v Asijsko-Pacifickém šampionátu a vyhrál kategorii KF3. O rok později triumfoval v prestižním kartingovém poháru v Monaku. „Zlomový byl rok 2010. Stal jsem se členem juniorského týmu Red Bull, což znamenalo výraznou podporu. Začal jsem jezdit za Eurointernational Team evropský a pacifický seriál Formule BMW. Dařilo se mi a definitivně ve mně uzrála touha dostat se až do formule 1," přiznal v rozhovoru pro španělská média rodák z Madridu a fanoušek tamního Realu.

Stoupal výš, do kvalitnějších seriálů, přes Formuli Renault 2, různé seriály Formule 3 až po Formuli Renault 3,5. A tento šampionát loni vyhrál. Stáj Toro Rosso, jako „juniorka" týmu Red Bull, měla španělského „Matadora" juniora v hledáčku už pět let. Po loňské sezóně došlo ke změnám v týmu. Nejvýrazněji se to projevilo na jezdeckém obsazení. Angažováni byli mladíci slavných jmen. Vedle Carlose Sainze juniora také Max Verstappen, jehož otec jezdil formuli 1. „Asi to mohu říct za oba. Je to naplnění našeho snu. A teď záleží na nás, aby z toho nebylo kruté probuzení," pravil mladý Sainz před cestou k prvnímu závodu do Austrálie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.