Hlavní obsah

Náhrada za Rosberga? Finský pilot dostal od týmu zelenou

Aktualizováno

O tom, kdo vystřídá Nica Rosberga u Mercedesu, se zdá být jasno. Místo úřadujícího mistra světa pravděpodobně zaujme Valtteri Bottas. Vedení Williamsu, za který sedmadvacetiletý Fin jezdí, připustilo, že ho může do britského týmu uvolnit. Požaduje za to ale odpovídající zkušenou náhradu.

Foto: © Adrees Latif / Reuters, Reuters

Kdo nahradí šampióna Nika Rosberga?

Článek

"Těší mě, když vidím, že tým jako Mercedes uvažuje o Valtterim jako o možné náhradě za Nica," řekla BBC zastupující šéfka britského týmu Claire Williamsová.

"Vždy jsme věděli, že Valtteri je jedním z největších talentů ve formuli 1, a jsme pyšní, že to šampioni uznávají. Ale máme vlastní ambice a musíme zajistit, aby náš tým měl možnost se posunout znovu dál. Jestli dovolíme Valtterimu odejít, tak jedině když získáme zkušenou náhradu, někoho jako Felipeho Massu," připomněla Williamsová brazilského matadora, který letos v barvách Williamsu ukončil kariéru. Místo někdejšího vicemistra světa přišel osmnáctiletý nováček Lance Stroll z Kanady.

Další možní adepti jsou pod smlouvami

Mercedes sliboval, že Rosbergova nástupce představí do Vánoc, ale dnes připustil, že to bude až v novém roce. Pod smlouvou jsou i další adepti. Bývalý šampion Fernando Alonso má kontrakt s McLarenem, volný není ani další Španěl Carlos Sainz z Toro Rosso. "Patří Red Bullu. Hodně jsme do něj investovali, aby se dostal do formule 1. Nedávalo by smysl dát ho k dispozici našemu hlavnímu rivalovi," řekl šéf Red Bullu Christian Horner BBC.

Novým kolegou trojnásobného mistra světa Brita Lewise Hamiltona by se mohl stát německý mladík Pascal Wehrlein, jehož nevýhodou je nedostatek zkušeností. Dvaadvacetiletý jezdec má za sebou první sezonu v F1 v týmu Manor. Přestože získal v šampionátu jen bod, na Cenách Autosportu byl nedávno vyhlášen Nováčkem roku.

I Hamilton má, co říct

Do výběru nového pilota má co mluvit i Hamilton. "Podle smlouvy to se mnou musí probrat," řekl šampion z let 2008, 2014 a 2015 s tím, že konečné rozhodnutí je samozřejmě na vedení stáje.

"Je to důležité, kdo bude v druhém autě. Závisí na tom morálka v týmu. Viděli jsme to v některých týmech, že arcirivalita mezi jezdci může otrávit atmosféru. Takže na tom hodně záleží, protože já jsem tady rád. Musíme si být jistí, že ten, kdo přijde, bude stejně dobrý nebo lepší ve vytváření té energie," uvedl Hamilton, jehož vztahy s Rosbergem bývaly občas značně napjaté.

Reklama

Související témata: