Hlavní obsah

Nový šéf F1 Carey chystá velké změny. Chce závodit v New Yorku nebo Las Vegas

Londýn

Čtyřicet let vládl Formuli 1 Bernie Ecclestone (86). S jeho odchodem končí jedna dlouhá éra nejpopulárnější automobilové sportovní disciplíny. Nový šéf, Američan Chase Carey (62), chce udělat výrazné změny. Vydělat víc peněz, to znamená vrátit F1 atraktivitu. Hodlá zjednodušit pravidla a technické předpisy, tím ji víc přiblíží fanouškům a na rostoucím zájmu sponzorů a televizí získá F1 víc peněz.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Nový šéf formule 1 Chase Carey.

Článek

„Formule 1 potřebovala nový impuls. V posledních pěti letech nerozvíjela svůj potenciál tak, jak mohla. Za Eddieho to byla one man show. To já rozhodně neplánuji," cituje BBC Careyho, jehož pověřil nový většinový vlastník, společnost Liberty Media, vedením F1.

Liberty Media patří do konglomerátu miliardáře Johna Malonea. Už loni odkoupila 18,7 procenta a v lednu navýšila svůj podíl na 35,3 procenta. Nákup ji stál celkem osm miliard dolarů (201,6 miliard korun) a nemusí to být prý poslední krok. Zbývající procenta patří americké firmě Waddell & Reed, asi 20,9%, Bernie Ecclestone vlastní 5,3%, firma jeho rodiny Bambino Trust 8,5 a FIA 1 procento, ale má důležité slovo protože šampionát se jezdí pod její hlavičkou.

Závod v New Yorku nebo Las Vegas

Carey má jasnou představu, kam F1 vést. „Závody především musejí být vzrušující. Mluvil jsem s řadou lidí a slyšel pořád totéž, že se výsledky dají snadno odhadnout, že jsou pravidla příliš komplikovaná, že závodí spíš inženýři než jezdci, že motory mají být rychlejší, hlučnější a levnější. Tohle všechno můžeme změnit," řekl pro BBC.

Do programu seriálu pak chce zařadit nový závod v USA a vrátit se na tradiční evropské okruhy. „Rádi bychom zařadili do seriálu mistrovství světa formule 1 některé z měst typu New Yorku, Los Angeles, Miami nebo Las Vegas. Z toho se může stát skutečně mimořádná záležitost. Velké ceny v Západní Evropě musíme povznést, představují pro nás důležité dědictví. Konečně, novým okruhům jde i o to, být ve stejné společnosti s legendárními okruhy jako jsou Monako, Silverstone, Monza a Hockenheimring nebo Nürburgring," konstatoval Carey s tím, že však rozhodně neustoupí z finančních požadavků za přidělení GP.

Brawn chce blíž k fanouškům

O komerční problematiku, včetně marketingových a mediálních práv, se bude starat další Američan Sean Bratches. Sportovní a technické záležitosti má na starosti Ross Brawn, který stál za úspěchy Benettonu a Ferrari v době, kdy s nimi vyhrával Michael Schumacher. S jeho vlastním týmem pak získal titul Jenson Button a Brawn prodal tým Mercedesu.

Brawn chce F1 zjednodušit hlavně kvůli fanouškům. „Spolu s ostatními účastníky F1, týmy, FIA a dalšími, chci poskládat vizi toho, kam se chceme dostat během nejbližších let. Myslím si, že také vím, co chtějí fanoušci - zábavu, těsné závodění a chtějí rozumět tomu, co se děje na trati. Mým úkolem bude najít k tomu cestu, na níž se dokážeme dohodnout s týmy i se všemi ostatními," nabídl svoji vizi. Skeptikům, kteří se obávají „uniformity" amerických formulových seriálů, v nichž bojují prakticky identické vozy, však zatím nedali jasnou odpověď. „F1 zůstane originálem," řekl mnohoznačně Brawn.

Ecclestone nástupci nevěří

Ecclestoneovi, který se marně snažil prosadit jako závodník, ale úspěšně vedl například tým Brabham a od sedmdesátých let postupně udělal z F1 atraktivní a finančně lukrativní podnik, bylo vytýkáno, že ji zcela podřídil byznysu a svým výdělkům. Podle listu The Sunday Times patří s více než 2,24 miliardami liber (asi 69,3 miliardy korun) těsně za první desítkou nejbohatších Britů.

Ecclestone je přesvědčen, že Chase Carey půjde stejnou cestou. „Jsem prostě pryč. Bylo to legální cestou. Nabídli mi titul čestného předsedy, ale nevím, co to znamená. Za to vím, že Chase bude chtít na Formuli 1 také sám co nejvíc vydělat," citují ho britská média.

Reklama

Související témata: