Hlavní obsah

V trénincích F1 v Baku byl nejlepší Ricciardo, Vettel se trápil

Aktualizováno

Nejrychlejší čas dnešních tréninků na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 zajel Daniel Ricciardo z Red Bullu. Nedařilo se naopak vedoucímu pilotovi průběžného pořadí mistrovství světa Sebastianu Vettelovi z Ferrari, který obsadil až desáté a jedenácté místo.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Australský pilot Daniel Ricciardo se v pátečních trénincích na Velkou cenu Ázerbájdžánu blýskl nejrychlejším časem.

Článek

Ricciardo potvrdil, že momentálně jezdí ve velké formě. V prvním tréninku vítěz předchozího závodu v Číně obsadil druhé místo za Valtterim Bottasem z Mercedesu, ale v odpolední rychlejší části už zaznamenal nejlepší čas 1:42,795. "Přivezli jsme sem velmi silné auto. Soupeři sice v kvalifikaci budou asi jako obvykle rychlejší, protože motoru přidají na výkonu, ale i když neodstartujeme z první řady, tak tady patříme k favoritům," uvedl Ricciardo.

Za obhájcem loňského triumfu z Baku skončil se ztrátou 69 tisícin sekundy Kimi Räikkönen z Ferrari, který byl v úvodním tréninku až patnáctý. "Ale neměli jsme žádné problémy. Jen jsem chtěl vyzkoušet jiné nastavení a zabralo hodně času to všechno změnit," uvedl Räikkönen. "Takže radši jsem ztratil nějaký čas v prvním tréninku, abych byl připravený na ten druhý," dodal.

Třetí příčku obsadil Max Verstappen, přestože se stejně jako v předchozích závodech sezóny nedokázal vyhnout kolizi. V prvním tréninku narazil do zdi a musel do depa. V závěru odpoledních jízd začal mít jeho vůz problémy s motorem a do boxů musel nizozemský pilot dojet velmi pomalu. "Naštěstí to byl jen rozbitý senzor, takže se nemusíme ničeho obávat," řekl Verstappen.

Za ním se seřadili jezdci Mercedesu - čtvrtý Bottas a pátý úřadující mistr světa Lewis Hamilton, který na Ricciarda ztratil osm desetin sekundy. "Red Bull i Ferrari jsou rychlejší než my, takže nás čeká dost práce. Přes noc budu obcházet pokoje všech inženýrů, abychom něco vymysleli," řekl Hamilton.

Vůbec se nedařilo Vettelovi, jenž měl v ulicích Baku problémy s přilnavostí pneumatik. Německý pilot v úvodním tréninku ztratil na prvního Bottase téměř dvě a půl sekundy, ve druhém čtyřnásobný mistr světa za Ricciardem zaostal o 1,3 sekundy.

Vettel z toho však před sobotní kvalifikací nervózní nebyl, protože za špatné časy mohlo jeho špatné řízení. "Jsem v klidu, protože auto je v pohodě. Akorát já jsem se nedokázal dostat do rytmu, což tady není úplně nejsnazší," prohlásil.

Tréninky na GP Ázerbájdžánu, závod MS vozů F1 v Baku:
První trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:44,242
2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,035
3. Pérez (Mex./Force India) -0,833
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,958
5. Ocon (Fr./Force India) -0,995
6. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,317.
Druhý trénink:
1. Ricciardo 1:42,795
2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,069
3. Verstappen -0,116
4. Bottas -0,775
5. Hamilton -0,808
6. Alonso (Šp./McLaren) -0,905.

Reklama

Související témata: