Hlavní obsah

Pešek skončil ve Velké ceně České republiky třetí

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek vybojoval v dramatické Velké ceně České republiky ve třídě do 125 ccm na Masarykově okruhu v Brně třetí místo. Vítězství získal Španěl Hector Faubel před Italem Mattiou Pasinim. Pešek se dostal na třetí místo v závěrečném okruhu, kdy v nájezdu do kopce zaútočil na dosavaního lídra šampionátu Maďara Gábora Talmacsiho.

Článek

Faubel se po nedělním vítězství dostal na první místo v průběžném hodnocení, Pešek se posunul na třetí příčku, na níž má stejný počet 129 bodů jako čtvrtý Japonec Kojama.

Pešek je po 36 letech dalším českým jezdcem, kterému se podařilo probojovat na stupně vítězů v brněnském závodě mistrovství světa. Před ním se to podařilo Bohumilu Stašovi, jenž v roce 1971 skončil druhý. "Jsem spokojený, chtěl jsem dojet na pódium. Měl jsem špatný start a všechno musel dohánět. Situaci mi ulehčil Gadea, ketrý spadnul. Čekal jsem až na poslední kolo, kdy jsem chtěl zaútočit. Bylo to těžké, neboť soupeři se vzájemně blokovali. Proto jsem rád, že se mi útok vyšel," řekl po závodě šťastný Pešek.

Start z druhé řady mu příliš nevyšel, po chvilkovém zaváhání se propadl až na desáté místo. Bleskově vyrazil na špici nejrychlejší jezdec z kvalifikace Talmacsi, kterého se drželi Faubel a Pasini. Zaváhání ale Pešek stačil rychle napravit. Po průjezdu prvním kolem už byl osmý. Na špici se v první polovině závodu usadila dvojice Talmacsi - Pasini, která se střídala ve vedení. Aktivně jedoucí Pešek se postupně dostal až na třetí místo, když ztrácel v pátém okruhu na druhého Pasiniho 1,5 sekundy.

Tři kola před koncem skončil mimo trať Španěl Gadea

K Peškovi se dotáhl Španěl Sergio Gadea, kterého pustil Pešek před sebe. K této dvojici se přidal ještě Faubel a všichni tři se po polovině závodu dotáhli na Talmacsiho s Pasinim. "To, že jsme se společně s Gadeou na ně dokázali dotáhnout, mě psychicky povzbudilo. Pak mi sice zatrnulo, když mi hlásili, že nás jede šest, ale nakonec to vyšlo," přiznal jedenadvacetiletý jezdec.

Závod dostal ve druhé polovině dramatický náboj, neboť pětice nejlepších tvrdě bojovala o umístění. Pět kol před cílem se utrhl Pasini, Pešek kontroloval skupinku z pátého místa. "To byl záměr. Chtěl jsem vše kontrolovat zezadu a neukazovat jim své karty. Kdybych jednou zaútočil, příště by si na mě na tom místě dali pozor a zavřeli mě," vysvětlil Pešek.

Pešek: Vidět tolik lidí v červených tričkách bylo něco neskutečného

Tři kola před cílem vypadl z vedoucí skupinky Gadea, který skončil po smyku a pádu mimo trať. Pešek se vyhoupl na třetí místo a zaútočil na chvíli i na druhou pozici. Dvě kola před cílem se opět ocitl na čtvrtém místě a soustředil se na riskantní útok na stupně vítězů v posledním kole, který mu vyšel.

"Všiml jsem si, že do téhle zatáčky všichni najíždějí hodně zvenku a byl jsem si jistý, že tam někoho předjedu. Nechtěl jsem skončit na čtvrtém místě. Pro ty skvělé fanoušky jsem musel být na bedně," podotkl Pešek, jehož mohutně podporoval zaplněný Masarykův okruh. "Vidět tolik lidí v červených tričkách bylo něco neskutečného," kroutil hlavou Pešek, který po závodě vylezl na ochranný plot a naházel mezi diváky rukavice i přilbu.

Ze zbývající trojice českých jezdců dojel do cíle jen Karel Pešek

S výjimkou zaváhání na startu předváděl Pešek po celý průběh závodu výborný výkon. Ve čtvrtém okruhu dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu 2:08,145, které už žádný jezdec nepřekonal.

Ze zbývající trojice českých jezdců dokončil závod pouze patnáctiletý bratr české hvězdy Karel Pešek, jenž skončil na posledním 31. místě se ztrátou jednoho okruhu. "Jsem hlavně rád, že jsem závod dokončil. A hlavně jsem pyšný na svého bratra, který se konečně dostal na stupně vítězů," poznamenal po závodě brněnský debutant. Zbývající dva čeští jezdci Karel Májek a Michal Prášek závod po technických poruchách svých strojů nedokončili.

V kategorii do 250 ccm zvítězil Jorge Lorenzo

V kategorii do 250 ccm obhájil své loňské prvenství na Velké ceně České republiky v Brně španělský závodník Jorge Lorenzo. Český jezdec Karel Abraham bodoval díky čtrnáctému místu.

S Lorenzem dlouho držel krok Ital Andrea Dovizioso, který měl ale v závěrečné čtvrtině problémy s pneumatikami a postupně ztratil kontakt. V závěru si již dojel Lorenzo bezpečně pro prvenství a pojistil si celkové vedení v šampionátu.

Smolař závodu byl Ital Marco Simonceli, který upadl v ranním zahřívacím kole a pád zopakoval i ve třetím kole a závod nedokončil. Po špatném startu nedojel do cíle po pádu ani druhý nejrychlejší z kvalifikace Španěl Alex Debon.

Abraham bojoval statečně, poprvé se mu podařilo v Brně dokončit závod, neboť loni i předloni v závodech třídy do 125 ccm vždy spadl. Chvíli se Abraham pohyboval i na dvanáctém místě, ale nakonec se propadl na 14. pozici. "Mrzí mě, že jsem dva jezdce před sebou v závěru nepředjel. Už mi ale klouzaly pneumatiky a nechtěl jsem riskovat. Nejdříve mi klouzalo přední a po něm i zadní kolo. Proto jsem rád, že jsem bodoval do mistrovství světa," řekl po závodě Abraham.

V Brně se nedaří ani druhému jezdci průběžného pořadí mistrovství světa Alexu de Angelisovi ze San Marina, který před rokem hned ve čtvrtém kole upadl a závod nedokončil. Od tohoto brněnského závodu se De Angelis dostal v dalších patnácti závodech vždy mezi nejlepší čtyřku, z toho dvanáctkrát na stupně vítězů. V Brně ale jeho úspěšná série skončila, neboť tři kola před cílem upadl v boji o třetí místo po kontaktu s Finem Mikou Kaliem. De Angelis ještě stačil osedlat stroj a dojel do cíle na jedenáctém místě.

Lorenzo potvrdil své kvality i rekordem okruhu v závodě, když ve 14. kole zajel čas 2:02,299. "Vydařil se mi dokonale start, což bylo nejdůležitější. Přiznám ale, že jsem měl obavu z Doviziosa, když se za mě zavěsil. Uklidnil jsem se až v závěru, když ztratil kontakt a já už nemusel tolik riskovat," řekl Španěl. Doviziosa v závěru zbrzdily problémy s pneumatikami. "Měl jsem v zatáčkách hodně potíží se stabilitou. Proto jsem musel zpomalit, předjet Lorenza za této situace nebylo možné. Hlavně jsem chtěl závod dokončit. Za dané situace jsem s druhým místem spokojen," uvedl Dovizioso.

Stoner má titul v MotoGP nadosah

Australan Casey Stoner zvítězil zcela suverénně v závodě královské třídy MotoGP na Masarykově okruhu v Brně a výrazně se přiblížil titulu mistra světa. Jeho největší soupeř Ital Valentino Rossi dojel až na sedmém místě a rozdíl mezi oběma jezdci vzrostl už na 60 bodů. Do konce sezóny zbývá šest závodů.

Jednadvacetiletý Stoner využil prvenství z kvalifikace a získal hned na startu náskok, který průběžně zvyšoval. Svou sílu ukázal soupeřům záhy, když už ve třetím okruhu zajel nejrychlejší kolo závodu 1:58,301. Na stupně vítězů se probojovali za Stonerem Američané John Hopkins se ztrátou téměř osmi sekundy a Nicky Hayden. Úřadující mistr světa měl manko více než 13 sekund.

Rossi hned v úvodu ztrácel. Uprostřed závodu ještě na chvíli zaútočil na svého krajana Lorise Capirossiho a probojoval se na šesté místo. To ale zanedlouho po problémech s pneumatikami ztratil.

Jediný pád potkal už ve třetím kole Američana Colina Edwardse, jenž závod nedokončil. Do světového šampionátu se v Brně vrátil Španěl Toni Elías, jenž si zhruba před dvěma měsíci zlomil v Assenu nohu. I když ještě chodí s berlemi, dojel jedenáctý.

Stoner podle Hopkinse neudělal chybu

"Stroj i pneumatiky byly z mého pohledu dnes perfektní. Měl jsem rychlý začátek, kdy jsem získal náskok, takže jsem mohl jet závěr už v poklidu," řekl Stoner. Těšilo ho hlavně zvýšení náskoku v šampionátu. "Do konce sezóny bych rád ještě brněnský úspěch zopakoval," uvedl.

Podle druhého Hopkinse byl v neděli Stoner k neporažení. "Jel neskutečně dobře, za celý závod neudělal chybu. Proto bylo nemožné jej dostihnout," řekl Američan.

Výsledky:
Do 125 ccm:
1. Faubel (Šp./Aprilia) 40:57,408 (prům. rychlost 150,388 km/hod.), 2. Pasini (It./Aprilia) -0,070, 3. L. Pešek (ČR/Derbi) -0,222, 4. Talmacsi (Maď./Aprilia) -0,272, 5. Kojama (Jap./KTM) -7,607, 6. Espargaro (Šp./Aprilia) -12,066, 7. Corsi (It./Aprilia) -12,394, 8. Ranseder (Rak./Derbi) -13,003, 9. Krummenacher (Švýc./KTM) -19,764, 10. Cortese (Něm./Aprilia) -24,043,... 31. K. Pešek (ČR/Aprilia) -1 kolo, Prášek (ČR/Honda) a Májek (ČR/FGR) nedokončili.
Průběžné pořadí MS:
1. Faubel 179, 2. Talmacsi 169, 3. L. Pešek 129, 4. Kojama 129, 5. Corsi 119, 6. Gadea (Šp./Aprilia) 105.
Do 250 ccm:
1. Lorenzo (Šp./Aprilia) 41:04,954 (prům. rychlost 157,818 km/hod.), 2. Dovizioso (It./Honda) -7,708, 3. Kallio (Fin./KTM) -11,107, 4. Barberá -13,422, 5. Bautista (oba Šp./Aprilia) -13,955, 6. H. Aojama (Jap./KTM) -13,989, 7. Lüthi (Švýc./Aprilia) -22,817, 8. Simon (Šp./Honda) -36,339, 9. Š. Aojama (Jap./Honda) -36,367, 10. Locatelli (It./Gilera) -37,552,... 14. Abraham (ČR/Aprilia) -1:14,575.
Průběžné pořadí MS:
Průběžné pořadí MS: 1. Lorenzo 216, 2. Dovizioso 186, 3. De Angelis (San Mar./Aprilia) 176, 4. Bautista 127, 5. Barberá 103, 6. Kallio 94, ... 19. Abraham 16.
MotoGP:
1. Stoner (Austr./Ducati) 43:45,810 (prům. rychlost 162,965 km/hod.), 2. Hopkins (USA/Suzuki) -7,903, 3. Hayden (USA/Honda) -13,100, 4. Pedrosa (Šp./Honda) -15,800, 5. Vermeulen (Austr./Suzuki) -17,303, 6. Capirossi (It./Ducati) -19,363, 7. Rossi (It./Yamaha) -22,485, 8. De Puniet (Fr./Kawasaki) -23,073, 9. Barros (Braz./Ducati) -32,292, 10. Checa (Šp./Honda) -35,163.
Průběžné pořadí MS:
1. Stoner 246, 2. Rossi 186, 3. Pedrosa 168, 4. Vermeulen 124, 5. Hopkins 124, 6. Melandri (It./Honda) 113.

Reklama

Související témata: