Hlavní obsah

Potlučený freestylista Pilát se přemohl a vyhrál Gladiator Games

OSTRAVA

Navzdory těžkému pádu v dopoledním tréninku vyhrál freestylista Petr Pilát sobotní motokrosové Gladiator Games v ostravské ČEZ Aréně. Sedmnáctiletý jezdec z Prahy si ve finálovém souboji dvou největších showmanů dne proti loňskému vítězi Wileymu Fulmerovi získal větší přízeň diváků, kteří v celém seriálu o vítězích rozhodují intenzitou svých hlasivek.

Článek

Ještě pár hodin před startem přitom nebylo jasné, jestli Pilát vůbec osedlá motorku. Na dopoledním tréninku měl při jednom z testovacích pokusů o salto vzad ošklivý pád, při němž zdemoloval stroj a sám si pořádně natloukl. "Škaredě jsem spadl na břicho, bolelo mě celé tělo. Nakonec jsem to překonal a skvělá atmosféra v hale mě vyhecovala," řekl Pilát.

Zdravotní handicap mu nebyl na obtíž. Ačkoliv při chůzi viditelně kulhal, na motorce v závodním transu překonal práh bolesti a šest tisíc diváků v hale bavil nejtěžšími variacemi oblíbených backflipů. "Skákalo se mi výborně, lidi byli úžasní," řekl Pilát.

Diváky dostala do varu hlavně druhá část exhibice, když jezdci vytáhli ze svých rejstříků nejtěžší triky. Ve čtvrtfinále a semifinále měli jen tři skoky, ve kterých museli divákům ukázat to nejlepší. Vedle Piláta si publikum nejvíce získaly divoké kreace japonského "samuraje" Eiga Sata a velkého baviče Fulmera, který v Ostravě kraloval vloni. "Dneska to sice nevyšlo, ale byla dobrá show. Teď to zajdeme spláchnout do té známé ulice, která tady je," usmíval se Američan.

Hry gladiátorů na motorkách měly hladký průběh. Ve zdraví dokonce souboj s ČEZ Arénou v Ostravě přežil jiný český akrobat Petr Kuchař, který v předešlých třech startech pokaždé riskantní skoky odnesl pády a zraněními. "Snad jsem to prolomil, ani to nebolelo," řekl Kuchař, jehož semifinálovou bitvu s Fulmerem diváci rozhodovali dokonce na dvě kola. První hlasování vyneslo oběma freestylistům stejný počet decibelů, ve druhém měl mírně navrch Američan.

Kuchař byl ale hlavně rád, že nepřišel k úrazu. "Skákalo se mi až nad očekávání. Ze začátku jsem se snažil být opatrnější, ale pak to ze mě všechno spadlo. Možná pomohlo, že v hledišti byla manželka. Nikdy v Ostravě nebyla, ale dneska mě nechtěla pustit sama," vtipkoval Kuchař.

Ostravě se v exhibici představil i nejmladší český freestylista Matěj Česák nebo Justin Hoyer, který na největší rampě vystřihl salto na sněžném skútru.

Další show gladiátorů uvidí příští víkend diváci v Praze.

Reklama