Hlavní obsah

Pokřtěné graffiti z historie oživilo starý Masarykův okruh v Brně

Staré depo Masarykova okruhu v Brně dnes dostalo novou a důstojnou tvář. Více než sto metrů dlouhé graffiti ozdobilo zeď u depa, kde se psala motoristická historie od roku 1930 do roku 1986. Křtu se vedle autorů výtvarného díla Pavla Beneše a Jakuba Nemčeka zúčastnili nejen představitelé Brna a přilehlých obcí, ale i pamětníci, kteří zde závodili a psali historii jednoho z nejslavnějších okruhů ve střední Evropě v minulém století.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Někdejší motocyklový závodník Peter Baláž se zúčastnil křtu graffiti připomínajícího závodní historii Brna, které pokrylo zeď ve starém depu Masarykova okruhu.

Článek

Na betonových zdech tak znovu vynikly motivy automobilů a motocyklů této éry. "Cítím se tu jako doma, vždyť jsem zde prožil řadu krásných závodů. Rád se do Brna vracím a jsem rád, že tady vzniklo toto dílo," prohlásil bývalý motocyklový závodník Peter Baláž, který v listopadu oslaví 75. narozeniny.

Při slavnostním křtu nebyly k vidění jen grafické výtvory na zdech původního depa, ale i skutečné automobily a motocykly. Zájem přihlížejících budil mj. vůz z produkce brněnské Zbrojovky z roku 1930, který v Brně závodil při prvním ročníku Velké ceny. Podobný zájem byl i o Jawu 350, na které si na stupně vítězů při mistrovství světa dojel František Šťastný.

"Jsem hrozně rád, že se tato náročná akce podařila dotáhnout do zdárného konce. Je to úžasné umělecké dílo a starému okruhu dává výraznou přidanou hodnotu pro pořádání dalších akcí vzpomínkového charakteru," řekl při křtu jeden z iniciátorů projektu Vladimír Koudelka.

Reklama

Související témata:
Výtvarné