Hlavní obsah

Poprvé od války! Zrušíme vše, reagovaly kluby

Jako v dobách válečných. Bez závodů, vše je zrušeno. Někdejší země zaslíbená pro plochou dráhu sáhla k zásadnímu rozhodnutí. Nepojedeme nic. Tedy skoro nic. Poprvé od 40. let minulého století.

Foto: Sport.cz

Tai Woffinden při slavnostním zahájení GP v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Oficiální prohlášení šéfů klubů a dalších činovníků potvrzuje, že se poprvé od válečných let v Británii plochá dráha na profesionální úrovni jezdit nebude.

„S velkou nevolí a zklamáním potvrzujeme, že profesionální ligová sezona pro rok 2020 je zrušena," přichází v druhé půli července s víceméně očekávaným oznámením stránka Speedway GB.

Odjel se jen úvodní individuální otevírací závod zkraje března, k ničemu dalšímu se plošináři nedostali. S výjimkou tréninkových akcí.

I Smetana čekal marně

Z českých jezdců na start v tamní lize marně čekal Ondřej Smetana, týkala se i řady hvězd, ale už zdaleka není tak prestižní jako v minulosti. Před ni se dostala polská liga, která se za účasti světových es rozjela v červnu a také švédská soutěž, která start teprve plánuje v pozdějším létě. Hvězdy budou moci mezi Polskem a Švédskem přejíždět za speciálně stanovených podmínek.

Východiskem k verdiktu v Británii se stalo prohlášení premiéra Borise Johnsona. Říjen je stanoven jako termín pro rozumný návrat publika na sportovní stadióny. A bez diváků jet nechtějí. Z tohoto důvodu byly zrušeny dvě vyšší klubové plochodrážní soutěže. Jistou šanci má třetí divize či jiné menší závody, jelikož kluby mohou vyjednávat s místními samosprávami, aby získaly svolení s pořádáním nějaké formy závodění před koncem října.

Rozhodnutí zatím nemá vliv na finále MS týmů na národním stadiónu v Manchesteru, které se má jet 24. a 25. října. Kromě polské a švédské ligy se rozjelo už také ME, celá série se koná v Polsku. Rozjedou se i kvalifikace MS a čeká se též na start GP. V kalendáři je na 19. září plánována Velká cena ČR v Praze na Markétě.

Reklama

Související témata: