Hlavní obsah

Backflip s třímetrákovým harleyem? Na Gladiátorských hrách není nic nemožné

PRAHA

Mnohé už bylo k vidění při freestyle motokrosu. To, co se chystá na víkendovou show v pražské O2 Areně, tu ale ještě nebylo. Backflip, tedy salto vzad, je dnes povinnou součástí arsenálu každého jezdce, který se chce mezi elitou prosadit. Proletět se ale s hlavou dolů za řídítky téměř třímetrákového stroje Harley Davidson? Američan Chuck Carothers bude první, kdo se do takového kousku pustí...

Foto: Sport.cz

Chuck Carothers otáčí na záda bezmála třímetrákový motocykl Harley Davidson. Zatím jen do kontejneru s pěnovou výplní...

Článek

Carothers si pro svůj bláznivý kus vybral klasický silniční Harley Davidson XR1200 sportster. „Začátky jsou tvrdé. Chuck se učí, jak vlastně tenhle stroj ovládat. Je to něco úplně jiného. Vůbec se to nechová jako klasická krosová motorka a tak ladíme mouchy, které se nedaly předvídat. Pak už nastává čas prvních pokusů o backflip. Připadá mi, že tohle monstrum prostě otočit nejde, ale Chuck bojuje. Všichni dřeme a výsledky jsou vidět a objevují se skoro čisté pokusy. Jsme blízko, ale rozhodně není vyhráno,“ komentoval přípravy na světovou preméru po prvních skocích do foam pitu český jezdec FMX Martin Koreň.

Necelý týden partička kolem Carotherse ví, že je trik s 270 kilogramů těžkým strojem proveditelný. S dopadem na hlínu jej ale americký jezdec předvede až v sobotu v rámci show, která odstartuje v 19.30. „Už není cesty zpět. Vím, že to jde a to mi stačí,“ zůstává ledově klidný chlapík, jenž do světa FMX přinesl triky jako např. one hand tsunami, side show a před pěti lety body varial (otočka o 360° nad sedlem), díky němuž vyhrál X-Games a který dodnes skáče jen hrstka jezdců.

Carothersův trik s harleyem bude jedním z vrcholů sobotního galapředstavení, které se letos opět ve dvou dílech (od 14 a 19.30 hodin) ponese ve znamení oslav deseti let freestyle motokrosu na české půdě.

„Před deseti lety to všechno v Evropě teprve začalo a dnes je FMX fenomén, kde to, co platilo včera, již neplatí. Triky jsou dávno za hranicí našeho chápání. Proto jsme se rozhodli zařadit i backflip na harleyi. Naši diváci si to zaslouží. Současně tak chceme uctít památku legendárního Evela Knievela a našeho kamaráda Jeremy Luska,“ připomněl hlavní organizátor Marek Rejman.

Jeden z duchovních otců FMX Evel Knievel zemřel před dvěma lety ve věku 69 let, Jeremy Lusk, který si start v Praze v minulých ročnících nenechal ujít, podlehl letos v únoru následkům zranění po pádu při show v Kostarice. Oslav se zúčastní na tři desítky elitních jezdců FMX včetně legendárního Travise Pastrany.

Reklama