Hlavní obsah

Velká cena v Brně je v ohrožení. Automotodrom chce peníze z kapes poplatníků

BRNO

Ztrátové hospodaření ohrožuje konání prestižního mistrovství světa motocyklů v roce 2012 v Automotodrom Brno, společnost provozující Masarykův okruh v Brně, ve čtvrtek zveřejnila předběžné výsledky hospodaření za rok 2010. Společnost hospodařila v loňském roce se ztrátou 78,7 milionu korun. O rok dřív dosáhla ztráta Automotodromu Brno po auditu 23,2 milionu korun.

Foto: Petr Josek, Reuters

Velká cena v Brně je v ohrožení.

Článek

Negativní hospodářský výsledek je způsoben výhradně zalistovacím poplatkem na mistrovství světa silničních motocyklů. Pokud by jej společnost nemusela hradit, bylo by její hospodaření vyrovnané.

Tradiční závod Grand Prix Masarykův okruh totiž pouze hostí, pořadatelem je společnost Dorna. V roce 2010 činil poplatek přibližně sedmdesát milionů korun, přesná částka je závislá na kurzu koruny vůči dolaru.

Poplatek je téměř dvojnásobný

„Zalistovací poplatek se ve srovnání s rokem 2009 zvýšil téměř na dvojnásobek,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Celkové náklady na mistrovství světa silničních motocyklů v Brně bez zalistovacího poplatku dosáhly 88,761 milionu korun, výnosy 75,048 milionu korun. Při připočtení zalistovacího poplatku skončila nejprestižnější motoristické akce v České republice pro Automotodrom ztrátou přesahující osmdesát milionů korun, a to navzdory tomu, že se zvýšil počet návštěvníků na celkový počet 238 tisíc a Grand Prix ČR se stala nejnavštěvovanějším závodem celého seriálu.

„V tuto chvíli již nejsme schopni ani při seškrtání nákladů na minimum schopni udržet vyrovnané hospodaření a pokrýt ztrátu Grand Prix České republiky ani z výnosů jiných akcí a pronájmu trati,“ konstatovala Ivana Ulmanová.  Automotodrom Brno hostil v roce 2010 další čtyři podniky světových mistrovství, za které zaplatil na zalistovacích poplatcích přes deset milionů korun.

Vedení Automotodromu Brno minulý týden písemně seznámilo s předběžnými výsledky hospodaření společnost Dorna a upozornilo ji, že za stávajících podmínek není schopno garantovat financování mistrovství světa v roce 2012. Vzhledem k situaci v soukromém sektoru, kde nelze najít dostatečně silného partnera schopného garantovat financování, nevidí vedení Automotodromu Brno jiné východisko než podporu mistrovství světa silničních motocyklů v Brně z veřejných zdrojů.

„Přínos mistrovství pro státní rozpočet je jednoduše vyčíslitelný. A je tak velký, že i při pokrytí celého zalistovacího poplatku z veřejných zdrojů by stát stále zůstal v pozitivní bilanci,“ upozornil spolumajitel okruhu Karel Abraham.

Nepříznivé prognózy světového podniku ještě zdůraznil ministra financí Kalousek, když o možní podpoře závodu řekl: „Stát se nikdy nesmí vzdát podpory sportu jako významné veřejně prospěšné činnosti zejména v oblasti mládeže. Ale Velká cena, kromě toho že to je krásný sport, je především byznys a já nevidím důvod, proč by měl daňový poplatník dotovat tento byznys. Vláda České republiky nepořádá Velkou cenu a nevidím důvod, proč by do ní vláda měla investovat peníze, ve vší úctě k Velké ceně,“ rezolutně odmítl jakoukoli podporu ministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata: