Hlavní obsah

V Kataru startuje sezóna s prvním Čechem v MotoGP. Abraham chce předvést, že stačí elitě

Martin KézrPrávo

Abraham chce v Kataru předvést, že stačí elitě Poprvé s českým jezdcem v královské třídě MotoGP začne světový šampionát silničních motocyklů nedělním závodem pod světly v Kataru. Karel Abraham se na premiéru těší, kromě něj se představí i Jakub Kornfeil v kategorii do 125 ccm.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová láska Karla Abrahama. Řeč je samozřejmě o motocyklu Ducati královské kategorie MotoGP.

Článek

„Chtěl bych předvést, že dokážu závodit s elitou. Těžko podle testů odhadovat, jak na tom jsem, ale nepočítám, že by to mělo vyjít hned do desítky. Katarská trať mi docela sedí, snad vydržím se silami, nikde to nepoložím a z okruhu nepůjdu se svěšenou hlavou,“ říká Abraham, jenž přešel do vyšší kategorie jako vítěz posledního loňského závodu nejnabitější třídy Moto2.

Letos mu ale stačí nechat dva jezdce za sebou a už získá body. „Jenže v MotoGP se moc nepadá a taky je tam ohromně těžké předjíždět, takže nemyslím, že bych to měl mít snadnější. Ze začátku budu vděčný za každý posun dopředu,“ míní jednadvacetiletý český jezdec, nejmladší ze všech 17 závodníků královské kubatury.

Pedrosa se Stonerem se zdají nejrychlejší

Hodně lidí v MotoGP, včetně legendárního Rossiho, měnilo motorku, zatím se zdají být nejrychlejší Pedrosa se Stonerem na továrních hondách. „Musím si zvykat na odlišnou stopu i jiný styl brzdění. Ve startovní listině je šest strojů ducati a nechtěl bych být ten nejpomalejší. Spolupráce funguje v tom směru, že máme otevřenou telemetrii, ale nastavení si nakonec určuje každý samostatně,“ vykládá Abraham a směje se při otázce, jestli si během sezóny troufá předjet Rossiho.

„Byla by to hezká perlička, ale opravdu to není můj cíl. A kdyby jel předposlední a já se dostal před něj, tak mi to ani moc radost neudělá. Chci se v každém závodě zlepšovat a posouvat si hranici. Uvidím, jakých časů budu schopen a jestli mě zařadí na osmé nebo třeba šestnácté místo. Ze začátku budu možná rád i za něj,“ říká Abraham opatrně.

MS silničních motocyklů 2011
Program šampionátu: 20. 3. Katar (Losail), 3. 4. Španělsko I (Jerez), 1. 5. Portugalsko (Estoril), 15. 5. Francie (Le Mans), 5. 6. Katalánsko (Barcelona), 12. 6. Británie (Silverstone), 25. 6. Nizozemsko (Assen), 3. 7. Itálie (Mugello), 17. 7. Německo (Sachsenring), 24. 7. USA (Laguna Seca, jen MotoGP), 14. 8. Česko (Brno), 28. 8. USA (Indianapolis), 4. 9. San Marino (Misano), 18. 9. Španělsko II (Aragon), 2. 10. Japonsko (Motegi), 16. 10. Austrálie (Phillip Island), 23. 10. Malajsie (Sepang), 6. 11. Španělsko III (Valencie).Všechny závody vysílá Nova Sport.
Do 125 ccm – celkem 31 jezdců, FAVORITÉ: 7 Vazquez (Šp., Derbi), 11 Cortese (Něm.), 18 Terol, 25 Viňales, 33 Gadea (všichni Šp.), 44 Oliveira (Portug.), 55 Faubel (Šp., všichni Aprilia).ČESKÝ ZÁSTUPCE: 84 Kornfeil (Aprilia).
Moto2 – celkem 38 jezdců, FAVORITÉ: 3 Corsi (It.), 12 Lüthi (Švýc.), 34 Rabat, 44 Espargaro (oba Šp.), 45 Redding (Brit.), 60 Simon, 93 Marquez (oba Šp., všichni Honda).
MotoGP – celkem 17 jezdců, FAVORITÉ: 1 Lorenzo (Šp., Yamaha), 4 Dovizioso (It., Honda), 11 Spies (USA, Yamaha), 26 Pedrosa (Šp.), 27 Stoner (Austr., oba Honda), 46 Rossi (Ducati), 58 Simoncelli (oba It., Honda). ČESKÝ ZÁSTUPCE: 17 Abraham (Ducati)

Reklama