Hlavní obsah

VIDEO: Tělo mrtvého Simoncelliho vítaly v Římě slzy a smutek

ŘÍM

Potoky slz, žalostné vzlyky, neskonalý smutek... To všechno provázelo přílet letounu Boeing 777, který v úterý ráno dopravil do Itálie tělo mrtvého motocyklového závodníka Marca Simoncelliho, jenž v neděli tragicky zahynul při velké ceně Malajsie na okruhu v Sepangu. Pohřeb čtyřiadvacetiletého jezdce královské kubatury MotoGP se bude konat zřejmě ve čtvrtek v jeho rodné vesničce Coriano v provincii Rimini.

Foto: www.gazzetta.it

Rakev zesnulého motocyklisty Marca Simoncelliho

Článek

Deset minut po šesté hodině ranní přistálo na římském letišti Fiumicino letadlo z Malajsie, jímž se vracelo do Itálie tělo mrtvého motocyklového závodníka Marca Simoncelliho. A samozřejmě i celá italská ekipa v čele se zdrceným šampiónem Valentinem Rossim. Nejprve hlubokým tichem a pak potleskem ji vítalo několik stovek motocyklových fanoušků bývalého italského mistra světa ve dvěstěpadesátkách, kteří přišli vzdát svému idolu poslední poctu.

Děkuji, patří vám polibek, hlesl otec

Marcova přítelkyně Kate se u letounu utápěla ve velkém žalu a smutku, jeho otec Paul se sice statečně držel, ale slzy také jen těžko potlačoval. Zvláště, když jim kondoloval prezident italského olympijského výboru Gianni Petrucci, který se přijel na letiště Marcu Simoncellimu poklonit.

„Stejně jako Marco žil, tak i závodil s obrovskou radostí, jež z něho přímo prýštila. Pro vás, jeho rodiče, stejně jako po nás, je ohromně bolestné, že už není mezi námi,“ třásl se Petruccimu hlas.

Otec zesnulého motocyklisty Marca Paolo Simoncelli (uprostřed) přijímá kondelenci šéfa italského olympijského výboru Gianna Petrucciho.foto: www.gazzetta.it

„Děkuji vám, že jste přišli. Marco byl vždy s vámi, vždy vám byl k dispozici. Polibek proto patří vám všem,“ hlesl Simoncelliho otec Paul, než usedl do černého vanu, jenž se vydal  v doprovodu policistů za pohřebního vozem. Ten pak dopravil rakev s ostatky Simoncelliho do Rimini, kde by mělo být ve středu tělo tragicky zahynulého motocyklového závodníka vystaveno v Městském divadle.

Marcova matka zdrcena žalem

„Bude ovšem záležet na přání rodiny. Nejprve se musí jeho otec dohodnout s Marcovou matkou, jež je smrtí svého syna nesmírně zdrcena,“ upřesňoval komisař městské prefektury Cristino Rizzo.

Podle jiných italských zdrojů se o Simoncelliho pohřbu rozhodne na setkání jeho otce s městskou radou. „Matka, která přišla o dítě, je zničena žalem a bolestí.  Nemůže v těchto těžkých chvílích zůstávat sama a je dobře, že smrt jejího syna ji pomáhají nést její nejbližší, kteří jsou s ní,“ líčil pastor z Coriana Den Brigliadori, kterou Simoncelliho matku navštívil, aby jí poskytl útěchu.

Převoz zesnulého motocyklisty Marca Simoncelliho do Itáliefoto: www.gazzetta.it

Před vesnickým kostelem v Corianu, stejně jako na návsi, leží záplava květin a hoří tisíce svíček. Podobné je to i v Rimini, kde na hlavním průčelí Palazzo Garampi v centru města visí transparent s nápisem Hallo Marc a dvěma fotografiemi tragicky zesnulého závodníka.

Pohřeb nejspíše ve čtvrtek

Poslední rozloučení proběhne nejspíše v kostele Santa Maria Assunta v Corianu. Zúčastní se ho jen rodina a nejbližší přátelé a známí, přičemž záběry z obřadu budou přenášeny na velkoplošnou obrazovku, která bude umístěna někde stranou od vesnického centra. To má být po dobu pohřbu zcela uzavřeno.

Převoz italského motocyklisty Marca Simoncellihofoto: www.gazzetta.it

Zdrcený Rossi: Nikdy nezapomenu

Po příletu letounu z Malajsie se reportéři pochopitelně snažili promluvit se zdrceným Valentinem Rossim. Ten byl přímým aktérem tragédie na okruhu v Sepangu, neboť po Simoncelliho pádu do jeho bezvládného těla společně s Američanem Colinem Edwardsem najeli.

Valentino Rossi přijel do Itálie společně s ostatky motocyklisty Marca Simoncelliho.foto: www.gazzetta.it

Zarmoucený Rossi, pro něhož byl Marco jako mladší bratr, dlouho mlčel a těžko přemáhal bolest. „Marco byl velkým jezdcem i člověkem a já na něho nikdy nezapomenu,“ hlesl Rossi a na otázku, zda po tragédii v Sepangu chce skutečně skončit s aktivní kariérou, odpověděl lakonicky: „Nikdy jsem nic takového neřekl.“

Za Rossiho pak promlouval jeho přítel Alessio Salucci. „Valentino je otřesený a jen lituje, že se šíří falešné pomluvy o jeho touze všeho nechat,“ promluvil za Rossiho jeho přítel.

Reklama