Hlavní obsah

Zraněný Abraham skončil v kvalifikaci v Brně poslední, Hanika si vyjel třetí řadu

Brno
Aktualizováno

Karel Hanika odstartuje do zítřejší Grand Prix motocyklů v Brně ze třetí řady, když zajel v Moto3 sedmý kvalifikační čas. Jakub Kornfeil obsadil dvacáté místo. Pole position si vyjel na poslední chvíli Ital Antonelli, jenž o pouhé dvě tisíciny sekundy předčil lídra šampionátu Brita Kenta. Kvalifikace MotoGP nevyšla Karlu Abrahamovi, který závodí s nedoléčeným vykloubeným palcem na noze a obsadil poslední příčku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Hanika při pátečním volném tréninku na brněnskou GP.

Článek

Haniku zase jediná tisícina dělila od druhé řady, přesto může být spokojený. Na kontě má nejlepší kvalifikační výsledek českého jezdce na Masarykově okruhu od roku 2007, kdy Lukáš Pešek startoval z páté pozice.

Pro kvalifikaci se Hanikovi konečně povedlo najít vhodné nastavení. Hned v úvodu dokázal předvést svůj dosud nejlepší brněnský čas (2:08,677), když se všem třem jezdcům týmu Red Bull KTM Ajo vyplatilo na trať vyjet ve vláčku a vzájemně se podporovat.

Haniku už takový výsledek vynesl do elitní desítky a z ní celou dobu nevypadl. Další hodně rychlé kolo zajel úplně v závěru při nasazení měkké gumy a přineslo mu to zlepšení o půl vteřiny a konečnou sedmou pozici.

„Jsem rád, kam až se mi podařilo vytáhnout. Udělali jsme velký krok oproti pátečnímu tréninku, prakticky jsme vyměnili šasi i motor a bylo to už mnohem lepší. Měl jsem i daleko příjemnější pocit z jízdy. Když jsme dali v kvalifikaci nové gumy, bylo to hned o něčem jiném a mohl jsem hned zajíždět rychlá kola. Takže s nastavením konečně určitá spokojenost. Pozice na startu je dobrá, tak snad může být dobrý i nedělní závod," vykládal Hanika.

Zkusím zabojovat, slíbil Kornfeil

Kornfeil se během kvalifikace také zlepšoval, ale progres nebyl tak výrazný a odstartuje do závodu ze sedmé řady, což pro něj bude už poněkud komplikované nenechat si ujet špičku.

„Dvacáté místo na startu je dost vzadu, ale poslední dobou takhle naše kvalifikace vypadají. Přitom zlepšení časů a nějaké pokroky tam byly, takže musím zkusit zabojovat," prohlásil Kornfeil.

Dlouho to vypadalo, že nejrychlejší čas bude mít na kontě Kent, jenž se brzy dostal pod hranici 2:08 min, ale závěrečná smršť rychlých čas přinesla jeho přemožitele. Také s motocyklem Honda. Pro Antonelliho z toho byla druhá letošní pole position.

Abraham byl poprvé poslední v kvalifikaci

Karel Abraham se sice v kvalifikaci MotoGP dostal svým nejrychlejším časem pod dvě minuty, jenže žádného soupeře porazit nedokázal. To se mu v nejsilnější kategorii šampionátu ještě nikdy nestalo, do nedělního závodu tak odstartuje až z deváté řady. Vzhledem k tomu, jak je český jezdec omezen bolestí nedoléčeného vykloubeného palce levé nohy, bude zřejmě pro něj úspěchem, pokud zvládne zítra obkroužit celých 22 kol.

"Noha děsně bolela, na lepší čas za této situace už asi nebylo. Moc pozitivních dojům nemám, jak bolavé místo namáhám, tak se to zhoršuje. Je tam větší otok, jak nohu namáhám a zvládnout dlouhý závod bude skutečně šílené," uvažoval Abraham.

Pole position královské třídy si letos teprve podruhé zajistil Španěl Lorenzo, jenž časem 1:54,989 zlepšil o více než půl vteřiny traťový rekord a o 74 tisíc předčil krajana a úřadujícího šampióna Márqueze. Třetí dojel Masarykův okruhu milující Rossi, pro nějž to je druhý nejlepší letošní kvalifikační výsledek a start z druhé řady mu dává reálnou šanci myslet na historické osmé prvenství v Brně. Obhájce loňského vítězství z české GP Pedrosu výrazně limitoval potlučený levý kotník jako následek tréninkového pádu a obsadil až deváté místo.

"Ten Lorenzův rekordní čas je naprosto neuvěřitelný, šel vyloženě za limit, ale fakt klobouk dolů," ocenil výkon vítěze kvalifikace i Abraham.

Velká cena České republiky - kvalifikace
Moto2
1. Zarco (Fr., Kalex)2:01,614 min.
2. Rabat (Šp., Kalex)+0,259 s
3. Rins (Šp., Kalex)+0,287
4. Cortese (Něm., Kalex)+0,376
5. Lüthi (Švýc., Kalex)+0,464
6. Aegerter (Švýc., Kalex)+0,828
Moto3
1. Antonelli (It., Honda)2:07,667
2. Kent (Brit., Honda)+0,002
3. Navarro (Šp., Honda)+0,033
4. Quartararo (Fr., Honda)+0,148
5. Masbou (Fr., Honda)+0,219
6. B. Binder (JAR, KTM)+0,448
7. Hanika (ČR, KTM)+0,449
...
20. Kornfeil (ČR, KTM)+1,083
MotoGP
1. Lorenzo (Šp., Yamaha)1:54,989
2. M. Márquez (Šp., Honda)+0,074
3. Rossi (It., Yamaha)+0,364
4. Iannone (It., Ducati)+0,401
5. Smith (Brit., Yamaha)+0,471
6. Dovizioso (It., Ducati)+0,946
...
25. Abraham (ČR, Ducati)+4,904

Reklama

Související témata: