Hlavní obsah

Lorenzo prolomil magickou hranici! Tak rychle Masarykův okruh ještě nikdo na motorce neobjel

Brno

Vládl v Brně všem tréninkům MotoGP a v kvalifikaci Španěl Jorge Lorenzo pak svoje vystoupení vyšperkoval, když zlepšil rekord Masarykova okruhu. Jako první motocyklista v historii tam zajel kolo pod 1:55 min.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jorge Lorenzo stanovil v kvalifikaci na brněnskou GP nový rychlostní rekord Masarykova okruuh.

Článek
Fotogalerie

„Čekal jsem na pole position dlouho, přes tři měsíce, od Jerezu. V Brně jsme se ale od začátku vydali dobrou cestou a jsem pyšný na to, kam až jsem čas dokázal stlačit," těšilo Lorenza, který zajel 1:54,989 při průměrné rychlosti 169,1 km/h.

V rekordu okruhu za sebou nechal o 74 tisícin krajana a úřadujícího světového šampióna Marca Márqueze na hondě. „Tušil jsem, že především on dokáže hodně zrychlit, tak jsem za to také vzal plnou silou, zariskoval a méně brzdil, takže se mi povedlo takřka perfektní kolo. Snad jen v poslední zatáčce jsem desetinku nechal," usmál se Lorenzo, jenž si připsal 31. kvalifikační triumf v historii.

V Brně jeho zásluhou v sobotu odpoledne padla magická hranice, ani při loňských testech nebyl tehdejší suverén startovního pole Márquez tak rychlý. Na prolomení „kulatého" času čekal Masarykův okruh 13 let, hranici dvou minut překonal v roce 2002 v kvalifikaci Ital Biaggi.

„Lorenzo zajel neskutečný čas. A asi mu pár let zůstane," ocenil i Karel Abraham a poukázal na fakt, že MotoGP čekají v příští sezoně změny v elektronice motocyklů a jezdci budou navíc nově používat pneumatiky Michelin, zatímco dosud královská třída jezdila od roku 2002 na výrobcích značky Bridgeston.

Změní Lorenzo nepříznivou bilanci vítězů kvalifikace?

První řada startovního roštu při nedělním brněnském závodě MotoGP bude patřit nejlepším třem mužům průběžného pořadí MS. Španělské duo doplní lídr seriálu a Lorenzův italský týmový kolega Valentino Rossi, jenž může zaútočit na historické osmé prvenství na Masarykově okruhu.

Boj o vavřínové věnce, které se budou předávat jako připomínka oslav padesáti let od pořádání prvního závodu seriálu mistrovství světa v Brně, by měl být každopádně zajímavý. „Snad máme pro závod dobře postavený základ. Soupeři budou určitě kousat, ale musím se snažit jet od startu tak, abych je před sebe nepustil," tvrdil Lorenzo, jenž by rád přetrhl vítěznou šňůru značky Honda na brněnské trati, která tam královské třídě vládne nepřetržitě od roku 2011.

Posledním jezdcem, který vyhrál na Masarykově okruhu MotoGP se strojem jiného výrobce, byl v roce 2010 právě Lorenzo, už tehdy jezdící s yamahou.„Uvidíme zítra, jaké bude počasí, snad už ne takové tropy jako v pátek, kdy na mě na cílové rovince šel nesnesitelný žár z rozpáleného motoru," uvažoval Lorenzo.

Teploty ale v Brně moc klesnout nemají. „Doufám, že zůstane alespoň pod mrakem, aby nebylo tak ostré slunce a třeba i trochu zafouká, aby to počasí bylo alespoň o chlup snesitelnější," přál by si Španěl, jenž se v neděli pokusí o své páté vítězství v sezóně, čímž by zase trochu umazal z devítibodového náskoku Rossiho v čele celkové klasifikace.

Varovat ho ale musí bilance z minulosti. Držitel pole position v MotoGP vyhrál v Brně naposledy v roce 2009 a byl to Rossi, od té doby nikdo po vítězství v kvalifikaci nepřidal triumf i v závodě. „Nejvyšší čas to změnit," naznačil Lorenzo.

Reklama