Hlavní obsah

Jihomoravský kraj dá letos na GP 20 miliónů korun

Brno

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili podporu ve výši 20 miliónů korun pro letošní ročník motocyklové Grand Prix v Brně. Stejnou částku dává kraj v posledních letech. Brno má dát 10 miliónů korun a ministerstvo školství vyčlenilo 70 miliónů, řekl zastupitelům hejtman Bohumil Šimek (ANO). Velká cena se uskuteční od 4. do 6. srpna na brněnském Masarykově okruhu. Pořádat ji bude po loňské premiéře už podruhé spolek založený krajem, městem a jejich organizacemi.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Zastupitelé schvalovali podporu Grand Prix v balíčku několika bodů. Hlasovalo pro ně všech 60 přítomných zastupitelů. Nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel.

Mistrovství světa silničních motocyklů loni poprvé uspořádal spolek kraje a města, protože předešlý organizátor Automotodrom Brno už závody nechtěl pořádat kvůli jejich ztrátovosti. Loni byla ztráta kolem 28 miliónů korun. Měla by ji pokrýt podpora z kraje a města.

Velké ceně hrozil zánik, proto město a kraj prostřednictvím spolku uzavřely smlouvu s promotérem mistrovství světa, španělskou společností Dorna, že bude závody pořádat dalších pět let spolek. Smlouvou se vyřešily i staré závazky, které měl s Dornou Automotodrom. Problémy činil vysoký zalistovací poplatek, který byl v minulosti 70 až 80 miliónů korun. Loni už se pohyboval okolo 100 miliónů korun, v roce 2020 to bude zhruba 130 miliónů. Politici však uvedli, že záchrana akce má ekonomický i propagační význam. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů a Česká republika podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) získává jen v rámci DPH ročně kolem 200 miliónů korun.

V minulém roce dalo na Grand Prix ministerstvo školství 60 miliónů, 20 miliónů dal kraj a 10 miliónů město. Spolek měl k dispozici ještě dalších 20 miliónů od kraje z předchozího ročníku, takže dohromady disponoval částkou 110 miliónů korun. Výnosy přesáhly 63 miliónů, náklady byly 201 miliónů korun.

Reklama

Související témata: