Hlavní obsah

V Brně půjde do akce české trio. Kornfeil s Abrahamem zkusí i motorové surfy, prkno dostal i Rossi

Brno

Po třech letech má Česko na Masarykově okruhu znovu zastoupení v každé ze tří tříd, které se pojedou při nedělní brněnské Velké ceně motocyklů. Do královské MotoGP se totiž po roční pauze vrátil Karel Abraham, Jakub Kornfeil patří už mezi služebně nejstarší závodníky Moto3 a premiéru v Moto2 zažije na divokou kartu startující Karel Hanika.

Foto: Sport.cz

Karel Abraham, devatenáctý muž průběžného pořadí MotoGP

Článek

Brněnský závod je desátým pokračováním osmnáctidílného seriálu mistrovství světa, který se rozbíhá znovu po pětitýdenní pauze. „Letní přestávka byla nezvykle dlouho, o to víc se těším, až zase budeme závodit," říká nejstarší z českého tria, 27letý Karel Abraham, devatenáctý muž průběžného pořadí MotoGP.

„Sezóna vychází hodně slušně, jsem spokojen s celým týmem i materiálem, který mám k dispozici," pochvaluje si satelitní motocykl značky Ducati. „Každý závod jedu o body, tak to bude snad platit i doma, kde to bývá pro mne dost hektické," míní Abraham, kterého čeká už dvanáctý start při MS v Brně. Zatím na Masarykově okruhu dosáhl na body pouze třikrát, naposledy před třemi lety skončil čtrnáctý. O rok později jeho výkon ovlivnila bolestivě poraněná noha. Loni při brněnské Velké ceně absentoval, protože závodil v mistrovství světa superbiků.

Letos pouze jedinkrát bodoval čtyřiadvacetiletý Jakub Kornfeil v Moto3. „Sezóna je pro mě dost hořká. Potřeboval bych, aby se v Brně jelo na mokré trati a tím se trochu smazal handicap techniky, takže doufám, že za současných vedrech přijde v neděli i nějaká bouřka," uvažuje Kornfeil, jehož letošním maximem s motocyklem Peugeot je 11. místo z Le Mans. „Letní pauzu jsem pojal podle rčení španělských jezdců, že musíte mít pořád v ruce řídítka, takže jsem vyzkoušel různé typy motorek, včetně trialové či endurové," líčí Kornfeil.

V Moto2 se představí ve svém prvním letošním startu v mistrovství světa jednadvacetiletý Karel Hanika, který v polovině července obdržel nabídku na start na divokou kartu. „Bude to pro mě nová zkušenost. Zatím jsem na té dva roky staré motorce Kalex seděl jen dva dny, ale podstoupil jsem slušný test s velkou porcí kol. Šlo hlavně o to zvyknout si na slabší, šestistovkový motocykl," tvrdí Hanika, jenž letos startuje ve vytrvalostním mistrovství světa na litrovém BMW. „Program je nabitý, o víkendu jsem jel ještě v japonské Suzuce.

Předehra na Brněnské přehradě

Ještě než v pátek ráno začnou první tréninky, uskuteční se ve čtvrtek od 11 hodin na Brněnské přehradě zajímavá ouvertura v podobě exhibičního závodu na surfových prknech poháněných spalovacími motory. Iniciátorem je Kornfeil, který je zuřivým vyznavačem jet-surfování a účast mu potvrdili kromě Abrahama také zahraniční esa Jonas Folger, Franco Morbidelli, Thomas Lüthi, Mattia Pasini, Enea Bastianini. „Prkno jsem dal i Rossimu, který se možná také akce zúčastní. Nevím, jestli by rovnou vyjel na vodu, ale naznačoval, že by se na Prýgl přišel podívat," naznačuje Kornfeil.

Zájem o brněnskou Grand Prix a vstupenky je podobný jako v minulých letech. „Klíčovou bude pro nás poslední vlna prodeje těsně před závody. Možná zklamu některé jezdce, ale my si přejeme, aby na rozdíl od loňska v neděli, kdy je návštěva nejvyšší, nepršelo," říká za pořádající Spolek brněnský primátor Petr Vokřál. Ekonomicky je brněnský závod finančně zajištěn. „Naštěstí jsme dostali od ministerstva školství dotaci ještě před vypuknutím kauzy, která se nás tím pádem netýká," dodává primátor.

Reklama

Související témata: