Hlavní obsah

Capirossi vyhrál v Brně s velkou převahou MotoGP

Po precizním výkonu se dočkal třiatřicetiletý italský motocyklista Loris Capirossi svého prvního vítězství na Masarykově okruhu v Brně. Soupeřům ve třídě MotoGP nedal druhý jezdec sobotní kvalifikace nejmenší naději na úspěch. Hned po startu závodu získal náskok, který postupem času zvýšil natolik, že si mohl v cílové rovince dovolit exhibiční jízdu po zadním kole.

Článek

Capirossi získal už 27. prvenství v závodech mistrovství světa, v Brně však ve své dosavadní šestnáctileté kariéře nikdy nevyhrál. Většinou dojížděl ve stínu svého slavnějšího krajana Rossiho, před rokem za ním skončil těsně druhý.

Tentokrát ale Capirossiho jízda připomínala přesně seřízené švýcarské hodinky, soupeře tím odsoudil pouze do role diváků. Navzdory jasnému vítězství Capirossiho ale rozhodně nebyl závod MotoGP fádní podívanou, koření mu dodávaly hlavně nekompromisní souboje obhájce prvenství Rossiho o druhé místo s dvacetiletým španělským mladíkem Danielem Pedrosou.

Pedrosa přitom vyjel do závodu z třetí řady, neboť v kvalifikaci byl až devátý. Zkušený Rossi prokázal v soubojích se španělským protivníkem více klidu i nezbytné odvahy a v závěru razantně odrazil soupeřův útok. Vedoucí jezdec seriálu Američan Nicky Hayden v Brně propadl a musel se spokojit až s devátým místem se ztrátou více než 17 sekund na vítězného Capirossiho.

Tvrdý souboj Rossiho s Pedrosou

Za svůj úspěch vděčil Capirossi vedle svého jezdeckého umění i dokonale připravenému motocyklu Ducati. "Od pátečního tréninku jsme stále pracovali na hledání optimálního nastavení. Zkoušeli jsme i různá kola a pneumatiky, vyměnili jsme skoro všechno. Práce se nám vyplatila, stroj pracoval naprosto bezchybně. Po sobotním tréninku jsem věděl, že taktiku zvolím na tom, abych se soupeřům co nejdříve vzdálil. Což se mi podařilo," uvedl Capirossi a dodal, že si brněnský úspěch před zaplněným hledištěm a příznivci s italskými vlajkami vychutnal.

Loňský vítěz Rossi byl i s druhým místem spokojen. "Pochopitelně jsem dělal všechno pro to, abych vyhrál. Loris nám ale brzy ujel a už nebylo v našich možnostech jej dohonit. Neodstartoval jsem nejlépe, dopustil jsem se drobných chybiček. Souboj s Pedrosou o druhé místo byl místy hodně tvrdý, ale diváci se u něj určitě nenudili," poznamenal Rossi.

Pedrosa před rokem v Brně vyhrál závod třídy do 250 ccm, nyní se dostal na stupně i v královské kubatuře. "Dlouho jsem bojoval s Rossim o druhé místo. Tři kola před cílem jsem neprojel správně jednu zatáčku, ztratil jsem v ní minimálně jednu sekundu a tím i kontakt s Rossim. Po kvalifikaci, kdy jsem skončil až devátý, musím být rozhodně s třetím místem spokojen," tvrdil Pedrosa.

MotoGP:
1. Capirossi (It./Ducati) 43:40,145, 2. Rossi (It./Yamaha) -4,902, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -8,012, 4. Roberts (USA/KR211V) -14,800, 5. Melandri (It./Honda) -15,025, 6. Stoner (Austr./Honda) -15,699, 7. Hopkins (USA/Suzuki) -16,775, 8. Nakano (Jap./Kawasaki) -16,942, 9. Hayden (USA/Honda) -17,061, 10. Edwards (USA/Yamaha) -19,435.
Průběžné pořadí MS (po 12 ze 17 závodů):
1. Hayden 201, 2. Pedrosa 176, 3. Rossi 163, 4. Melandri 161, 5. Capirossi 151, 6. Stoner 101.

Reklama

Související témata: