Hlavní obsah

Mám rád všechno, co má motor, říká po prvním českém titulu Enge

Tomáš Enge se dokázal neztratit automobilovému sportu po celém světě, na titul českého mistra ale čekal až do minulého víkendu, kdy ovládl se svými stájovými kolegy vytrvalostní závod Epilog. „Výborně jsem si zazávodil,“ pochvaluje si Enge v rozhovoru pro Právo.

Foto: BPA/Martin Straka

Tomáš Enge

Článek

O víkendu jste získal svůj první domácí mistrovský titul, co pro vás ve vaší bohaté sbírce úspěchů znamená?

Hodně moc a řadím ho k těm největším. V Brně jsem po posledním závodě, kterým byl šestihodinový vytrvalostní závod Epilog, zažil moc příjemný pocit. Výborně jsem si zazávodil. Náš Mercedes DTM byl výborně připravený, je to zážitek svézt se s takovým autem. Celý Charouz Racing Team i moji kolegové, s nimiž jsem se střídal za volantem, odvedli výbornou práci.

Jak jste spokojený s letošní sezónou?

Opravdu hodně. V Le Mans jsem poprvé jel také s prototypem, což je samo o sobě velký zážitek. Navíc v kategorii GT1 jsme s Garciou vyhráli tři závody Le Mans Serie. Podařilo se nám vylepšit i vůz pro kategorii GT2, na jehož vývoji jsem se výrazně podílel. Mohl jsem se víc ukázat fanouškům doma a byl z toho již zmíněný mistrovský titul. Jediné, co mi chybělo, bylo víc závodů v zámoří, kde jsem jel jen čtyřiadvacetihodinovku v Daytonu.

Co vás letos ještě čeká?

Závod v Brně byl poslední, ale testujeme pneumatiky pro příští sezónu GT1. Měl bych v listopadu také testovat ve Spojených státech.

Máte raději formulové vozy, nebo kapotovaná závodní auta?

Já mám rád všechno, co má motor, čtyři kola, volant a dá se s tím závodit. Nedělám mezi formulemi a kapotovanými auty rozdíl. Pro mne je důležité být s každým autem co nejlepší. Umím si najít to pozitivní, abych si závodění užil co nejvíc a měl z něho dobrý pocit.

Už máte jasnou představu, co a kde budete jezdit v příští sezóně?

Jak už jsem naznačil, chybí mi závodění ve Spojených státech. Tam bych se rád vrátil. Samozřejmě se chci ukázat i doma. Máme nějaké nabídky, ale ty s mým manažerem Antonínem Charouzem budeme teprve vyhodnocovat a vybírat. Zatím je brzy, ale určitě chci závodit s kvalitním autem a zase vyhrávat.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články