Hlavní obsah

Kopecký si chtěl uříznout nohy a polichotila mu poklona od Vettela

Nikdo neměl při Závodě šampiónů v německém Düsseldorfu rychlejší čas než Jan Kopecký z továrního týmu Škoda Motorsport. Při historicky prvním startu českého závodníka na prestižním exhibičním podniku nejlepších pilotů světa motorsportu však ani jeho skvělý výkon ve Fabii S2000 nestačil při prvním dni akce na úspěch. Společně s Rusem Petrovem musel v týmu Slovanů překousnout při Poháru národů vyřazení už ve skupině. „Potřeboval bych pilku, abych si mohl uříznout nohy,“ smál se před startem nedělního závodu jednotlivců.

Foto: skoda-auto.com

Rallyeový jezdec Jan Kopecký se jako první Čech v historii představil mezi hvězdami různých odvětví motorsportu v Düsseldorfu.

Článek

Jak jste si užil sobotní Pohár národů při debutu na Závodě šampiónů?

Jde o jedinečnou událost, na kterou člověk bude vzpomínat do konce života. Start mezi nejlepšími piloty světa se nepoštěstí každému. Je to sen, být mezi jezdci jako Vettel, Schumacher nebo Button. Jsem nadšený.

Absolvoval jste tři jízdy. Hned v první jste nastoupil proti dvojnásobnému světovému šampiónovi formule 1 Vettelovi v bugině.

Bylo jisté, že proti němu nemám šanci. Při pátečním tréninku jsem absolvoval jen dvě kola. Navíc mi všichni říkali před startem, že bugina je Vettelovo nejoblíbenější auto. Byl jsem spokojený asi z průjezdu tří zatáček. Ale užíval jsem si to. On má obrovské zkušenosti. Nijak se netrápím tím, že mě porazil dvojnásobný mistr světa formule 1.

Když jste usedl do Škody Fabie S2000, s níž závodíte v průběhu sezóny, dosáhl jste nejrychlejšího času celého dne. Byl jste ze svého výkonu hodně nadšený?

Potvrdil jsem si vlastní identitu... Měl jsem pochopitelně velkou radost. Jel jsem celkem tři jízdy. Ve dvou jsem prohrál, v jedné vyhrál. Do ostatních aut bych potřeboval pilku a uříznout nohy. Nevešel jsem se do nich. Buď mám strašně pokrčené nohy, nebo ruce. Jsem strašně vysoký. Kluci z formule i ostatních seriálů jsou všichni maličký, zatímco já přerostlý kluk z vesnice. V bugině jsem se ještě celkem srovnal, jenže problém je, že čím více kilogramů není hned u volantu, auto nezatáčí a strašně se kolébá. No, a když jsem seděl v KTM, měl jsem volant u těla. Ruce zkroucené, to bylo strašné.

Jan Kopecký přijíždí na start.foto: skoda-auto.com

Vettel se Schumacherem vyhráli sobotní Pohár národů. Potvrdili, že jsou skutečně výjimeční piloti?

Ano. Je jim jedno, co řídí. Pokud dostanou něco, co má čtyři kola a volant... Dokáží se adaptovat. Navíc mají velké zkušenosti. Nejedou na akci poprvé. Třeba já s Petrovem jsme přijeli prvně. V tréninku během pátku jsme přeskakovali z auta do auta a ve finále jsem stejně nevěděl nic.

Lze vůbec schopnosti jezdců z různých disciplín poměřit?

Ne. Je třeba na vše hledět tak, že jde o exhibici. Ale nesmírně prestižní, při které jsou však všichni strašně fajn a je cítit, že sezóna skončila. Každý do jednoho jsou v pohodě.

Jak hvězdy jako Vettel či Schumacher reagovali na vaši přítomnost v zákulisí?

Někteří z nich mají větší přehled o Škodě a jejích pilotech, někteří menší. Všichni jsou však ochotní poradit a bavit se. Nedělali problémy, když jsem se zeptal. A naopak několik se jich přišlo zeptat, jak mají jet s Fabií S2000, což mě moc potěšilo. A ohromně mě polichotilo, když za mnou přišel Vettel a přiznal, že byl vážně rád, když jsme se nepotkali na dráze ve Fabii S2000.

Bál se, že by prohrál?

To nevím. Mluvil tak s ohledem na můj čas. Byla to moc příjemná poklona.

Kdo na vás udělal největší dojem?

Jenson Button! Vážně velice pohodový člověk. Říkal mi: Přijel jsi poprvé, neznáš auta, máš malou šanci. Ale hezky se svez, relaxuj a užívej si. Byl neskutečně v pohodě.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články