Hlavní obsah

Vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans vyhrála počtvrté za sebou Toyota

Le Mans

Slavný vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans počtvrté za sebou vyhrála Toyota. Prvního vítězství se dočkali Brit Mike Conway, Japonec Kamui Kobajaši a Argentinec José María López ve voze číslo 7, kteří byli v minulých třech letech dvakrát druzí a jednou třetí.

Foto: Sport.cz

Slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans. Archivní foto

Článek

Dlouholetí čekatelé na vítězství si dojeli pro výhru s náskokem dvou okruhů před svými týmovými kolegy, vozem číslo 8, který ovládl předchozí tři ročníky. Třetí byl Alpine A480-Gibson.

Devětaosmdesátý ročník závodu byl přesunut ze svého tradičního červnového termínu, aby mohl přivítat aspoň 50.000 diváků na tribunách, tedy zhruba dvacet procent z obvyklého počtu. Loni se v Le Mans jelo kvůli koronaviru úplně bez diváků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 24 Heures du Mans (@24heuresdumans)

Dominance japonské značky nebyla překvapivá. V nejvyšší kategorii prototypů, takzvaných hypercars, postavila Toyota jako jediná tovární tým. Od odchodu Audi (2016) a Porsche (2017) soupeří Japonci jen se soukromými stájemi, letos bylo navíc na startu jen pět hypercars.

V roce 2023, na výročí sto let od prvního ročníku, by se ale mělo startovní pole výrazně proměnit. Do závodu by se měly vrátit tři nejúspěšnější značky historie Porsche (19 vítězství), Audi (13) a Ferrari (9).

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans:
1. Conway, Kobajaši, López (Brit., Jap., Arg./Toyota TS050 Hybrid) 371 kol
2. Buemi, Hartley, Nakadžima (Švýc., N. Zél., Jap./Toyota TS050 Hybrid) -2 kola
3. Lapierre, Negrao, Vaxiviére (Fr., Braz., Fr./Alpine A480-Gibson) -4 kola

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články