Hlavní obsah

Vrchař Vojáček stoupá k titulu. Triumfoval i na německém kopci

Praha

Český jezdec Lukáš Vojáček s Mitsubishi Lancer EVO 8 míří k titulu mistra Evropy v závodech automobilů do vrchu. Během sedmi dnů vybojoval druhé a první místo a nejenže si upevnil vedení v kategorii A, ale v absolutním pořadí se posunul na druhou příčku.

Foto: archiv Lukáše Vojáčka

Lukáš Vojáček na trati v německém Glasbachu.

Článek

Po triumfu v italském Trentu se seriál přesunul do slovenské Dobšiné. Vojáček byl nejrychlejší v tréninkových jízdách a vše nasvědčovalo tomu, že si nenechá ujít páté vítězství v této sezóně.

„Bohužel jsem udělal chybu při volbě pneumatik. V první jízdě jsem skončil druhý za Jaromírem Malým a ve druhé už jsem ztrátu nedohonil. Mrzelo mě to, ale bohužel i to se v závodech automobilů do vrchu stává. O setinkách sekundy rozhodují ty nejmenší detaily. Pneumatiky jsou dost podstatná záležitost a tentokrát jsem prostě sáhl vedle,“ kála se česká vrchařská jednička.

Třetí místo nakonec obsadil další český jezdec Marek Rybníček.

Reparát v Glasbachu vyšel

Minulý víkend se jel poprvé závod evropského šampionátu v německém Glasbachu. Trať měřila 5,5 kilometrů s převýšením přibližně 260 metrů. Vojáček neponechal nic náhodě a před třiceti tisíci diváky porazil celou špičku skupiny A, navíc byl nejrychlejším vozem kategorie I ME. Nechal za sebou vynikajícího Itala Rudiho Bicciata, Marka Rybníčka i Jaromíra Malého, který předvedl parádní „hodiny“ a propadl se až na pátou pozici.

„Oproti závodům v Dobšiné, kde jsem skončil druhý, jsme tentokrát zvolili měkčí směs pneumatik, která výborně fungovala i na mírně mokré trati, což zřejmě rozhodlo,“ liboval si Vojáček, jenž si už v první jízdě vybudoval třísekundový náskok a ve druhé svoji vedoucí pozici s přehledem udržel.

Pátý triumf v seriálu mu tak vynesl nejen bodový náskok ve skupině A, ale i druhou příčku v celkové kvalifikaci. Seriál pokračuje za čtrnáct dní na proslulém francouzském kopci Mont Dore.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články