Hlavní obsah

VIDEO: Mrazivý incident v závodu IndyCar. Mechanici naštěstí vyvázli bez úhony

Praha/Sonoma

Spěchal za vítězstvím a málem způsobil katastrofu. Automobilový závodník Scott Dixon při nedělním podniku zámořského seriálu IndyCar v Sonomě nezvládl poslední zastávku v boxech a při výjezdu sestřelil dva mechaniky sousedního týmu. Oba muži přežili ostrý karambol bez zranění a Dixon se po penalizaci musel smířit s patnáctým místem.

Scott Dixon srazil mechanika

 
Článek

Dixon už možná spřádal plány, jak bude slavit triumf, poslední zastávka v boxech ale přihrála vítězství do jiných rukou. Novozélandský jezdec totiž při výjezdu z boxu brnkl levým zadním kolem svého vozu o pneumatiku v rukou mechanika sousedního týmu. Náraz muže odmrštil do vzduchu a dalšího mechanika navíc strhla rozdivočelá hadice od pneumatického utahováku.

Dramatický moment se naštěstí obešel bez vážnějšího zranění, pro Dixona měl ale incident následky. Vedení závodu jej potrestalo povinným průjezdem boxovou uličkou a třiatřicetiletý závodník klesl v pořadí až na patnáctou pozici. Z vítězství se radoval Will Power, jehož mechanici byli shodou okolností sestřelenými muži, a Dixonova ztráta navíc přihrála do karet Powerovu týmovému kolegovi a průběžně vedoucímu muži seriálu Heliu Castronevesovi.

Možná i proto Dixon odmítl přiznat chybu a po závodu nešetřil nevybíravými výrazy. „Nehoráznější věc jsem snad ještě neviděl. Každý mechanik se snaží uklidit jezdcům z cesty, ale tohle rozhodně nebyl ten případ. Pokud si takhle pomohli k vítězství, tak nevím, kde jsme," láteřil vítěz jednatřiceti závodů IndyCar.

Dlužno dodat, že právě Dixon má s podivnými penalizacemi své zkušenosti. V loňské sezóně byl třeba při závodu v Milwaukee potrestán průjezdem boxovou uličkou za ulitý start, vedení závodu ale až posléze přiznalo, že při přezkumu incidentu použilo špatný videozáznam.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny