Hlavní obsah

Rallyeový šampionát skončí po dvou letech opět v Británii

CARDIFF

Letošní seriál mistrovství světa v automobilových soutěžích skončí o tomto víkendu ve Walesu. V tamních lesích se uskuteční Britská rallye, která se po dvou letech vrátila do svého původního, již téměř zimního termínu.

Foto: www.czechrallyteam.com

Na Britské rallye se představí i Jan Kopecký se škodovkou.

Článek

Oproti minulosti se však tentokrát v okolí Cardiffu pojede jen o individuální vítězství v této náročné soutěži. O držitelích světových titulů je totiž už rozhodnuto, rallyeová jednička Sébastien Loeb z Francie navíc bude v Británii opět chybět.

Při absenci hvězdy Citroënu je hlavním favoritem rallye Fin Marcus Grönholm, který v Británii startoval již devětkrát a jednou vyhrál. "Může to být extrémně náročná rallye. Pokud jsou podmínky v pořádku, tratě jsou příjemné, ale pokud je mokro, mlhavo, zabláceno a namrzlo, mohou být tratě vysloveně nebezpečné," uvedl osmatřicetiletý Fin v oficiální zprávě Fordu. Po posunutí termínu si je navíc jistý, že na tratích budou opravdu panovat složité podmínky.

Hirvonen nebude pod tlakem

Jeho hlavním soupeřem by měl být krajan a týmový kolega Mikko Hirvonen. "Nebudu pod tlakem, že musím vybojovat body pro tým, a opravdu se těším na to, až pojedu co nejrychleji to půjde," řekl Hirvonen. Napravit dojem z nevydařené sezony se bude snažit i Nor Petter Solberg. Jedničce Subaru patří až šesté místo v průběžném pořadí šampionátu, v Británii se mu ale daří: vyhrál tam už čtyřikrát za sebou.

Z loňského triumfu ale neměl žádnou radost. V roce 2005 totiž byla rallye předčasně ukončena dvě erzety před koncem po nehodě, při níž zemřel spolujezdec estonského pilota Markka Märtina Michael Park. Nejrychlejším mužem smrtí poznamenané soutěže byl v tu chvíli Loeb, jenž si však úmyslně nechal připsat penalizaci, aby nevyhrál. V případě vítězství by se totiž stal mistrem světa, což ale za takových okolností nechtěl.

Kopecký je zatím třináctý

Na startu poslední světové rallye letošního ročníku bude mít své zastoupení i Česká republika. Za volantem fabie WRC se představí Jan Kopecký, kterému zatím patří třinácté místo v hodnocení jezdců. Přihlášen je i Martin Prokop, který letos startoval v šampionátu junior WRC s Citroënem C2 S1600. Slováka Jozefa Béreše bude poté tradičně navigovat Petr Starý.

Britská rallye povede opět lesy jižního Walesu. Základnou soutěže se startem a cílem je Cardiff, jediná servisní zóna je situována ke Swansea, asi 70 kilometrů na západ. Každou z etap tvoří dvě identické série dopoledních a odpoledních rychlostních zkoušek. V pátek čeká na startující šest rychlostních zkoušek, v sobotu sedm a v neděli zbývající čtyři. Vítězná posádka by měla být známa v neděli kolem 13. hodiny.

Průběžné pořadí MS (po 15 z 16 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën) 112 bodů, 2. Grönholm (Fin./Ford) 101, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 65, 4. Sordó (Šp./Citroën) 47, 5. Stohl (Rak./Peugeot) 46, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 34, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 7.
Pohár konstruktérů:
1. Ford-WR-Team 187, 2. Kronos Total Citroën 160, 3. Subaru-WR-Team 97, 4. OMV Peugeot Norway 80, 5. Stobart Ford 37, 6. Red Bull Škoda 23.

Reklama

Související témata: