Hlavní obsah

Rallye Dakar se pojede podle plánu, pohlídá ji mauritánská armáda

NUAKŠOTT

Organizátoři Rallye Dakar uspořádají 30. ročník pouštního závodu podle plánu i přes obavy o bezpečnost po násilnostech v Mauritánii v posledních dnech. Agentuře AFP to v pátek řekl ředitel soutěže Etienne Lavigne, který spolu s kompletním vedením rallye mimořádně jednal od čtvrtka o situaci v zemi přímo v mauritánské metropoli Nuakšottu.

Foto: Ladislav Lála (LRT)

Čagin při předjíždění - Ilustrační foto

Článek

Jak současně oznámil ministr vnitra Yall Zakaria, při rallye bude v pohotovosti 2000 vojáků mauritánské armády, kteří mají zabránit tomu, aby se účastníci pouštního závodu stali cílem násilných útoků. Další dva tisíce mužů budou pomáhat policii zajistit bezpečnost při průjezdu konvoje mauritánským územím.

"Není se čeho obávat, byla učiněna všechna potřebná opatření. Vojáci a civilisté zajistí bezpečnost soutěže," uvedl Zakaria. Ve stejném duchu ujistil i představitele vedení rallye, kteří po vánočních svátcích dorazili do Nuakšottu k jednání o bezpečnostních otázkách po pondělní vraždě čtyř francouzských turistů v Alegu. Ve čtvrtek navíc následoval na severovýchodě země další incident, při kterém zahynuli tři vojáci. Zakaria události označil za ojedinělé incidenty, které by neměly být interpretovány tak, že zemí zmítají nepokoje.

"Rallye uspořádáme i se všemi mauritánskými etapami. Zdá se, že bezpečnostní situace je zajištěna," uvedl Lavinge, který jednal vedle vládních představitelů i s členy francouzského velvyslanectví, které situaci v zemi monitoruje.

Mauritánské etapy budou v jubilejním ročníku stěžejní částí závodu s nejnáročnějšími etapami. Konvoj má v zemi strávit devět dnů. Rallye Dakar odstartuje 5. ledna v Lisabonu, cíl je připraven na 20. ledna v senegalské metropoli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.