Hlavní obsah

Loeb je v Japonsku po první etapě třetí, vede Hirvonen

OBIHIRO

Francouz Sébastien Loeb má na dosah pátý titul mistra světa za sebou. Po první etapě Japonské rallye se pilot týmu Citroën usadil na třetím místě a pokud se do neděle nepropadne, absolvuje poslední podnik sezóny ve Walesu jako úspěšný obhájce loňského prvenství. V čele soutěže, jejíž průběh komplikoval sníh, se usadil Fin Mikko Hirvonen ze stáje Ford.

Článek

Hirvonen vede po první etapě o 26 sekund před krajanem a týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou, Loeb je zpět o další čtyři sekundy. Právě Hirvonen je již jediným pilotem, který může přerušit mistrovskou šňůru francouzského jezdce. Fin před soutěží v Japonsku ztrácel v pořadí MS 14 bodů.

Duval se spolujezdcem museli po nehodě do nemocnice

O dramatický okamžik úvodní etapy se postaral belgický pilot Francois Duval s fordem, který těžce havaroval v šesté erzetě. Jeho spolujezdec Patrick Pivato utrpěl při nehodě zranění a byl při vědomí převezen do nemocnice. Hospitalizován byl na pozorování i Duval.

Někdejší pilot týmu Škoda naboural se svým vozem pět kilometrů po startu měřeného úseku do bariéry, Pivato zůstal v autě zaklíněn a nemohl ven. Po havárii byla zrušena sedmá rychlostní zkouška, na které leží vrstva sněhu, a kvůli zpoždění způsobeného havárií také osmá. Předtím jezdci přišli kvůli sněhu o třetí měřený úsek.

První etapu nedokončil třetí muž průběžného pořadí seriálu Španěl Daniel Sordó. Loebův týmový kolega zůstal stát na trati šesté rychlostní zkoušky s poruchou motoru.

Japonská rallye - po první etapě
1. Hirvonen, Lehtinen 42:40,8, 2. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -26,2, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -30,6, 4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -1:00,9, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:02,0, 6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -1:11,2.
Pořadí MS (po 13 z 15 soutěží)
1. Loeb (Fr./Citroën C4) 106, 2. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 92, 3. Sordo (Šp./Citroën C4) 59, 4. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 45, 5. Latvala (Fin./Ford Focus) 42, 6. P. Solberg (Nor./Subaru Impreza) 40.
Pořadí týmů
1. Citroën Total WRT 169, 2. BP-Ford WRT 146, 3. Subaru WRT 87, 4. Stobart M-Sport Ford RT 62, 5. Munchi's Ford RT 22, 6. Suzuki WRT 21.

Reklama

Související témata: