Hlavní obsah

Solberg pojede MS v rallye se soukromým citroënem

OSLO

Exmistr světa v rallye Petter Solberg bude v letošní sezóně mistrovství světa startovat se soukromým citroënem. Norský pilot byl donucen změnit značku, poté co automobilka Subaru na sklonku roku stáhla ze šampionátu tovární tým v důsledku ekonomické krize. Solberg byl jeho dlouholetou jedničkou a v roce 2003 pro něj vybojoval titul.

Foto: Subaru

Nor Petter Solberg - ilustrační fotografie

Článek

V novém ročníku teď bude řídit vlastní Citroën Xsara WRC, model z roku 2006, se kterým se stal mistrem světa Francouz Sébastien Loeb. Do šampionátu Solberg vstoupí až při Norské rallye od 13. do 15. února, zahajovací soutěž v Irsku o tomto víkendu ještě vynechá.

Počítá pak i se zbývajícími deseti závody sezóny, ale nemusí v nich podle svých slov nutně startovat se stejným vozem. Jeho cílem je hlavně zůstat v kontaktu s elitou a vypracovat si půdu pro uzavření kontraktu pro příští rok v některém z továrních týmů.

"Dělám to všechno s myšlenkami na rok 2010. Začnu v Norsku se svým vlastním týmem, ale celou sezónu ještě nemám po kupě," řekl serveru wrc.com s tím, že na projektu pracuje teprve dvacet dnů, takže počítá, že se během sezóny mnohé změní. "Vím, že mě spousta lidí považuje za blázna. Udělali by třeba Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen nebo Colin McRae něco takového? Myslím, že ne," uvedl Solberg, který stihl s xsarou zatím jediné testování, a to na sněhu.

Reklama

Související témata: