Hlavní obsah

Podmola čeká rallye premiéra v Řecku: 1700 kilometrů bez výmluv, obavy má z kamenů

Už jen několik hodin dělí Libora Podmola od jeho startu na první dálkové rallye. Na bývalého mistra světa ve freestyle motokrosu čeká od neděle 1700 závodních kilometrů v Řecku. Start sedmidenní etapové soutěže je ve městě Veria. „Nervózní nejsem. Spíše jsem zvědavý, jak závod bude vnímat moje hlava a tělo. Chci vidět, o kolik jsou rychlejší profesionálové," prohlásil Podmol, člen týmu Orion - Moto Racing Group. Společně s ním je v Řecku také jeho stájový kolega Milan Engel.

Foto: archiv Libora Podmola

Freestyle motokrosaře Libora Podmola čeká premiéra v rallye, rozjede to v Řecku.

Článek

Vstupuje do nové závodní dimenze. V minulých letech získával medaile na mistrovství světa ve freestyle motokrosu nebo prestižních X-Games. Nyní je z Libora Podmola nováček, který však nehodlá nic podcenit. I proto přicestoval do Řecka o tři dny dříve, aby ještě otestoval svůj motocykl a mohl pilovat navigaci.

„Dávám si v Řecku před startem ještě dva dny tréninku, abych se lépe aklimatizoval. Ve čtvrtek jsem na motorce dal 100, v pátek 260 kilometrů. Zvykám si pracovat s road booky a seznamuji se s terénem," prohlásil Podmol, který soutěž v Řecku bere jako přípravu na Dakarskou rallye.

Foto: archiv Libora Podmola

Freestyle motokrosaře Libora Podmola čeká premiéra v rallye, rozjede to v Řecku.

Největší obavy před startem má z kamenů. „Je jich tu v Řecku hodně, občas jsou schovaný. Když se pak trefí ve stokilometrové rychlosti, mohl by nastat průser," dodal úspěšný freestyle motokrosař. Společnost mu dělá slovenský závodník Stefan Svitko nebo jeho týmový kolega Milan Engel. „Cítím se natěšeně. Dlouho o rallye mluvím a poslední měsíce i velmi tvrdě trénuju. Vím, že nebudu mít výkonnost nejlepších jezdců, ale konečně poznám, o čem to doopravdy je," těšil se Podmol.

Etapovou soutěž v Řecku zatěžují hygienická nařízení v souvislosti s koronavirovou pandemií. „Před odjezdem jsem musel podstoupit test v Čechách, ale na řeckých hranicích mě stejně testovali znova. Pravidla kolem viru mi přijdou postavený na hlavu. Když letíš do Řecka letadlem se 100 lidmi, tak žádný test nepotřebuješ. Když jedeš sám autem, tak si ho udělat musíš," popisoval komplikace Podmol, který má jediný cíl – úspěšně dojet. „Slogan závodu je 7 dní, 1700 kilometrů a žádné výmluvy. Toho se hodlám držet."

Reklama

Související témata: