Hlavní obsah

Pro motocyklistu Macka skončila Rallye Dakar vyloučením

Motocyklista Martin Macek rozšířil počet odstoupivších českých účastníků Rallye Dakar. Osmnáctý muž loňského ročníku slavné soutěže nedokončil pro poruchu motocyklu úterní čtvrtou etapu a následně byl z rallye vyloučen.

Foto: martinmacek.com

Martin Macek

Článek

"Technický ředitel nám řekl, že není šance pokračovat. Neprojel jsem sedm waypointů (kontrolních bodů) a tím je to vyřízený," uvedl Macek na svých oficiálních internetových stránkách.

Již před ním z rallye odstoupili piloti kamionů Tomáš Tomeček a Aleš Loprais, Josef Macháček na čtyřkolce a Peter Mikula startující v kategorii osobních automobilů.

Důvodem Mackových problémů byl motor, který vypověděl službu. Nakonec se jej ani nesnažil opravovat. "Nemá smysl montovat do motorky nový. Může si ho vzít třeba Honza (Veselý), ten ho využije. Stejně musím motorku poslat domů," řekl Macek, jemuž patřilo před úterními problémy 19. místo.

Bývalý endurový reprezentant před startem soutěže tvrdil, že letošní Dakar bude pro něj poslední. Nyní si už tak jistý není. "Příště pojedu ale úplně jinak, jsou i jiné kategorie...," uvedl mnohoznačně Macek, jenž plánuje zbytek rallye absolvovat s Czech Dakar týmem a pomáhat kolegům.

Veselý jede s utrženými mezižeberními svaly

Problémy měli v úterý i další čeští účastníci rallye. Motocyklista Jan Veselý jede s utrženými mezižeberními svaly a Jiří Janeček startující s toyotou dorazil do cíle jen díky pomoci kamionu Tatra řízeného Martinem Kolomým. Kvůli poškozenému zadnímu diferenciálu mu totiž fungoval jen pohon přední nápravy.

"Bylo to fakt šílené. Stejně jako loni se nám zkomplikoval přejezd do Chile. Uvízli jsme v dunovém poli, ze kterého nás musel vytáhnout kamion," uvedl Janeček, jehož Kolomý dotáhl do cíle na laně. "Jet dvacet kilometrů v dunách za tatrou je neuvěřitelný zážitek a myslím si, že už ho nechci nikdy zažít," řekl Janeček, jenž momentálně nefiguruje ve výsledcích. Pokud se týmu podaří vůz opravit, měl by však s penalizací pokračovat.

Reklama

Související témata: