Hlavní obsah

Pochroumaný Macháček nebyl schopen závodit, tak odstoupil

COPIACO

Motocyklista Josef Macháček letos na Rallye Dakar šestý triumf nezíská. Obhájce prvenství v kategorii čtyřkolek od neděle bojoval s následky nehody, při které si poranil pravé rameno, a v úterý se rozhodl ze slavné soutěže odstoupit. S odstupem několika hodin však nevyloučil, že by se ještě v budoucnosti na Dakaru představil.

Článek

"Zdravotní stav mě nepředurčuje k tomu, abych závodil. Nejde to," řekl Macháček. Problémy má od druhé etapy, v níž udělal se svou čtyřkolkou salto. "Věděl jsem hned, že je to špatné. Dali jsme do kupy motorku, aby jela. Pak jsem vyzkoušel, jestli je možné pokračovat. Po dalším večeru rozhodování jsem řekl, že to nejde," uvedl dvaapadesátiletý motorkář, jenž ovládl svou kategorii na dakarské rallye v letech 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009.

Za jeho odstoupením stojí hlavně problémy s pravým ramenem. "Mám tam něco utrženého, vaz nebo sval. Tady to nejsou schopni identifikovat," řekl Macháček, jenž se nechal vyšetřit lékaři závodu. V nemocnici nebyl. "Jsou zde dostateční odborníci," uvedl. Kompletní vyšetření podle všeho absolvuje až po návratu domů.

Po nedělní nehodě Macháček absolvoval pondělní etapu, ve které se utvrdil, že to nepůjde. Nebyl schopen držet krok s nejlepšími. "Čtyřkolka vyžaduje dvě zdravé ruce a já nejsem schopný závodit. Nechci riskovat ještě nějaké další zranění, když nemohu bojovat o přední umístění," řekl člen KM racing týmu.

Jen se hůře obléká do bundy

Na první pohled mu prý nic není. Jen se hůře obléká do bundy. "Hlavní problém ale je, že když mi zapadne čtyřkolka, tak nejsem schopný ji vytáhnout. V pravé ruce, kterou dělám 90 procent věcí, nemám sílu," uvedl Macháček.

Zkušený závodník sice z rallye odstoupil, v doprovodném konvoji však pojede dál. Připravoval čtyřkolky i pro Martina Plechatého a Poláka Rafala Sonika, kterým teď chce pomáhat.

"Závodění pro mě bylo pouze padesát procent účasti. Teď mám za úkol postarat se o to, aby oba dojeli do cíle na co nejlepším umístění," řekl jasně. Nejbližší etapy absolvuje v týmovém autě, pak se bude po silnici přepravovat na čtyřkolce.

Krátce po odstoupení sice naznačil, že hlavně ze zdravotních důvodů už asi další Dakar nepojede, po několika hodinách ale tak rozhodně nemluvil. "Dříve jsem měl vždy už před koncem Dakaru rozmyšleno, co bude dále. Teď to nechám na svém okolí," uvedl Macháček, jenž bude zřejmě i nadále spolupracovat s týmem KM racing a chce se věnovat i stavbě čtyřkolek.

Reklama

Související témata: