Hlavní obsah

Tänaka v Turecku zradilo řízení, k triumfu míří Neuville

Úřadující mistr světa Estonec Ott Tänak musel odstoupit v úvodu druhé etapy Turecké rallye kvůli poruše řízení a rozplývají se mu vyhlídky na obhajobu titulu. Se svým hyundaiem zůstal stát na trati třetí rychlostní zkoušky. Po dvou dnech je v čele soutěže s více než půlminutovým náskokem belgický pilot korejské automobilky Thierry Neuville.

Foto: Sport.cz

Estonský pilot Ott Tänak

Článek

Tänak se vrátil do boje o titul díky vítězství na domácí soutěži před dvěma týdny, ale v Turecku na tento úspěch nenaváže. Po pátečních dvou měřených úsecích byl pátý s malou ztrátou na vedoucího Francouze Sébastiena Loeba s hyundaiem. Hned úvodní dnešní erzeta pro něj znamenala konec, ale v neděli se nejspíš do závodu vrátí.

Loebovi v úvodu druhého dne nevyšel výběr pneumatik a vedení od něj převzal jeho krajan a loňský vítěz Turecké rallye Sébastien Ogier s toyotou. Lídr mistrovství světa ale první místo opustil po potížích s hydraulikou v šestém testu.

Nejblíže k prvenství tak má před závěrečnými čtyřmi zkouškami pětinásobný vicemistr světa Neuville. V druhém dnu vyhrál polovinu z šesti erzet a v neděli bude hájit náskok 33,2 sekundy, který má před oběma francouzskými hvězdami Loebem a Ogierem.

"Zítra nás čeká nejdrsnější etapa téhle rallye. Musíme se vyhnout defektům a jakýmkoliv poškozením vozu, přesto musíme jet rychle," konstatoval Neuville, který letos vyhrál úvodní Rallye Monte Carlo, ale pak už bodoval jen šestým místem ve Švédsku a v aktuálním je v pořadí MS pátý. Vede Ogier s devítibodovým náskokem na Brita Elfyna Evanse, jenž drží v Turecku čtvrté místo s minutovou ztrátou na lídra. Třetí Tänak zaostává za Ogierem o 13 bodů.

Reklama

Související témata: