Hlavní obsah

Partnerkám pilotů fabií se někdy dělají mžitky před očima

PRAHA

Zapomeňte na pohodový život, na klid po boku hvězd rallye. Partnerky dvou českých elitních pilotů Jana Kopeckého a Pavla Valouška prožívají se svými milými nejen závody, ale mnohdy i přípravu na boj o vteřiny na trati. A pak jdou veškeré šminky, parfémy a oblečky vybraných značek stranou. Prim hraje nelítostné tempo diktované jezdci samotnými.

Foto: Zdeněk Sluka

Eva Šlapetová (vlevo) a Aneta Smolíková při Bohemia rallye.

Článek

„Honza má tak málo času, že s ním chodím i trénovat, abychom byli spolu. Vyrazím do posilovny, na kolo, na badminton či squash. Je pravda, že po půlhodině mám mžitky před očima. Ale od doby, kdy spolu chodíme, jsem se ve sportu výrazně zlepšila. Přitom jsem v Kroměříži hrála krajskou soutěž ve volejbale a nebyla fyzicky zanedbaná. Nicméně tempo, které potřebuje Honza v tréninku, je husté,“ vypráví Eva Šlapetová, partnerka Kopeckého.

Jeho tréninkový program coby továrního pilota Škody Motorsport je přece jen drsnější než u Pavla Valouška, který rovněž s Fabií S2000 válčí v českém šampionátu. „Třikrát v týdnu chodíme na spinning, v zimě jsme lyžovali, teď jezdíme hodně na kole a slíbené mám lekce tenisu,“ líčí dvaadvacetiletá Aneta Smolíková, přítelkyně pilota pocházejícího z Otrokovic.

I ona žije ve stejném městě, s Valouškem se znala dlouho. „Ale chodit jsme spolu začali až před třemi lety díky mému bratrovi. Pavel mě dostal svým džentlmenstvím,“ vzpomíná studentka vysoké školy pedagogické v Olomouci.

Rallyeový jezdec Jan Kopecký s přítelkyní Evou Šlapetovou.foto: Zdeněk Sluka

Její kamarádka poznala Kopeckého při závodech. „Jezdím na rallye jako hosteska už dva roky. Byla jsem u týmu Jaroslava Orsáka a poradce mu dělal Ital Scalvini, který je naším společným známým. Tak jsme se potkali a před deseti měsíci spolu začali chodit,“ vzpomíná čtyřiadvacetiletá Šlapetová.

Záběry z útrob vozu děsí 

Při Bohemia rallye během minulého víkendu zlákala k práci hostesky pro tým Škody Motorsport i Valouškovu partnerku. Ta v závěru závodu posmutněla, neboť lídr českého šampionátu se Škodou Fabia S2000 havaroval. Obě při závodech trnou strachy, zda se jejich drahým polovičkám něco nepřihodí.

„Snažím se jezdit na každé závody, abych měla informace z první ruky. Sledovat vše jen doma u počítače je hrozné,“ vykládá Smolíková. „Strach mám hlavně v okamžiku, když vidím záběry z kamery uvnitř vozu,“ popisuje zasvěceně partnerka Jana Kopeckého, která studuje na Fakultě aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Jezdecká škola po boku hvězd

Díky lásce získala mimořádně zručného instruktora do civilního provozu. „Hlavně v počátku našeho vztahu mě Honza hodně opravoval a snažil se mě zbavit zlozvyků při předjíždění nebo při řazení,“ vypráví přítelkyně aktuálně druhého muže průběžného pořadí šampionátu IRC.

Její kamarádka a partnerka Pavla Valouška na počátku vztahu se závodním pilotem dokonce neměla řidičské oprávnění. „Až on mě přivedl za volant, všechno mě naučil. Ale teď už mi do řízení nesmí mluvit. Mám svojí hlavu. A myslím, že někdy se Pavel se mnou bojí,“ směje se Aneta Smolíková.

Obě už seděly po boku partnerů v závodních vozech. Aneta v Mitsubishi Lancer Evo IX, Eva ve Škodě Fabii S2000. „Na asfaltu jsme se nebály, ale já měla příležitost jet i na šotolině a tam jsem strach měla,“ připouští Kopeckého partnerka s vidinou další porce tréninkových jednotek. Oba borci totiž měli v uplynulých dnech program bez závodů...

Reklama

Související témata: