Hlavní obsah

Čtyřkolkář Plechatý na Dakaru skončil, Macháček dostal penalizaci

IQUIQUE

Martin Plechatý odstoupil s čtyřkolkou Yamaha z Rallye Dakar, v níž mu patřilo průběžné čtvrté místo. Podle informace šéfa týmu KM Racing Martina Macíka utrhl v dunách kolo. Jeho týmový kolega Josef Macháček dodatečně přišel o třetí místo ve čtvrteční etapě, protože od pořadatelů dostal čtyřhodinovou penalizaci za neprojetí jednoho z kontrolních bodů. Znamenalo to pro něj propad v celkovém pořadí ze čtvrtého na sedmé místo.

Foto: KM Racing

Josef Macháček.

Článek

Na čtvrtou pozici se díky tomu krátce posunul Plechatý. Jemu připadla i čtvrteční bronzová příčka, v pátek však do cíle etapy z Iquique do Arici nedorazil. "Utrhl kolo v dunách. Bohužel," napsal ČTK Macík.

Macháček původně ve čtvrtek minul hned dva kontrolní body a byla mu za to připsána dokonce desetihodinová penalizace. "Prokazatelně mu ale nešla GPS, tak jsme to uhráli, ale ten další bod logicky netrefil. Navíc se pokazilo posunování roadbooku, takže to dojel podle stop. Ten druhý bod jsme už neukecali," řekl Macík.

Do dnešní šesté etapy o délce 721 kilometrů už Macháček vyrazil s pětihodinovým mankem na vedoucího Alejandra Patronelliho z Argentiny. Kategorie čtyřkolek tak bude mít s největší pravděpodobností v třetím roce od vzniku svého samostatného hodnocení třetího vítěze.

Macháček už na svůj triumf z roku 2009 naváže jen stěží, obhájce loňského prvenství Marcos Patronelli odstoupil ve čtvrtém soutěžním dnu.

Reklama

Související témata: