Hlavní obsah

Odstartovala nová éra světové rallye. Týmy odjížděly ze Švédska nadšené

PRAHA

Plán Mezinárodní automobilové federace (FIA) přilákat revoluční změnou pravidel do světové rallye (staro)nové tváře sice zatím velkou úrodu nepřinesl, nejvýznamnější hráči na soutěžním poli posledních let – tovární týmy Citroënu a Fordu - si ale švédský start nové éry pochvalovali.

Foto: Micke Fransson, ČTK/AP

Lehce pošramocený vůz Ford Fiesta WRC posádky Hirvonen, Lehtinen při třetí etapě Švédské rallye.

Článek

První ostré měření sil nových šestnáctistovek opanovali v okolí Karlstadu jezdci s modrými ovály na kapotách, kteří obsadili stupně vítězů v čele s vítězným Finem Hirvonenem. Historie Švédské rallye ale nepamatuje tak těsný boj. A tak ze severu Evropy odjížděli spokojení i reprezentanti Citroënu, přestože se nejrychlejší piloti nových vozů DS3 WRC Ogier, P. Solberg a Loeb seřadili na 4.-6. místě.

Pilot Fordu Mikko Hirvonen oslavuje triumf ve Švédské rallye.foto: ČTK/AP/Micke Fransson

„Fantastický start!“ rozplýval se šéf továrního týmu Ford Malcolm Wilson. „Podívejte se na výsledky po sobotní etapě. Po dvou dnech ostrého zápolení pět jezdců v patnácti sekundách! Nová pravidla zafungovala a vozy se zdají být dost vyrovnané. Někde máme navrch my, někde oni,“ meditoval Wilson.

Pilot Citroënu Sébastien Loeb na trati Švédské rallye.foto: ČTK/AP/Micke Fransson

V podobném duchu se vyjadřoval i šéf továrního týmu Citroën Olivier Quesnel, byť bylo patrné mírné zklamání z absence na stupních vítězů. „Nadcházející sezóna vypadá hodně zajímavě. Na trati jsou nová auta, brzy se objeví i nová značka (Mini). Myslím, že to bude dobrý rok. Vůz DS3 WRC vypadá povedeně, ve Švédsku jsme nikdy nebyli favority. Přesto jsme v sobotu ovládli až na jednu všechny erzety. To potvrdilo, že vůz je připravený dobře. A protože jsme při přípravě odvedli nejvíc práce na asfaltu a šotolině, měla by příští soutěž v Mexiku přinést uspokojující výsledky,“ poznamenal Quesnel.

„Švédsko ukázalo, že rallye vykročila správným směrem. Byl to jeden z nejzajímavějších ročníků vůbec a podle mě se zbytek sezóny ponese ve stejném duchu,“ dodal Wilson.

Reklama

Související témata: