Hlavní obsah

Prokop okoření konec sezóny startem mezi elitou ve Walesu

Po téměř čtyřech letech se v elitní kategorii mistrovství světa v automobilových soutěžích objeví s vozem nejvyšší specifikace český jezdec. Martin Prokop s Janem Tománkem potvrdili start s Fordem Fiesta WRC na Britské rallye, která letošní ročník šampionátu uzavře ve dnech 10.-13. listopadu. Jihlavský soutěžák bere start ve Walesu za vrchol své desetileté kariéry.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

„Splněný sen – zní to sice jako to nejprofláknutější klišé, ale lépe se ten pocit asi popsat nedá,“ komentoval nadšený Prokop oficiální potvrzení startu v tiskové zprávě týmu Czech Ford National. Souboj s elitou světové rallye svede český jezdec s vozem nejvyšší specifikace po bezmála čtyřech letech, naposledy se takto prezentoval v roce 2007 Jan Kopecký na Francouzské rallye.

Prokop v roce 2009 vybojoval titul v kategorii JWRC a současně byl vicemistrem v kategorii produkčních vozů. Od minulé sezóny bojuje v rámci mistrovství světa s Fiestou specifikace S2000 v kategorii SWRC, v níž loni skončil třetí a na stejném místě figuruje i před posledním podnikem ve Španělsku, které se jede tento víkend. Start mezi elitou ve Walesu bere jako vrchol své dosavadní kariéry a začátek nové éry ve své kariéře, byť v oficiální rovině zatím nic potvrzeného není...

„Ačkoli pro příští sezónu ještě nemůžeme nic potvrdit, pevně věřím, že to bude začátek úplně nové etapy v mém rallyovém životě. Nervozita? Možná. Zdravé rozechvění? Ano. Radostné očekávání? Rozhodně!,“ líčil nadšeně devětadvacetiletý závodník.

Soutěž ve Walesu patří k nejtěžším v seriálu, podmínky na tratích jsou totiž velice zrádné. „Wales je sice extrémně náročný závod, v MS ale nenajdete podnik, který by snad byl snadný. Vybrali jsme si těžký test. Protože celé WRC je těžké. Pokud zde uspějeme, bude to dobrý signál pro naši další budoucnost. Osobně nemám rád vyjádření o sbírání zkušeností. Vždy mi trošku zavánějí alibismem. Ale teď nemohu říct nic jiného ani já – prostě se pokusíme co nejrychleji zvyknout na špičkovou techniku a postupně ji začít co nejlépe využívat. Kde v pořadí se budeme se svými časy pohybovat, to se zprvu spíše necháme překvapit,“ plánuje Prokop.

Reklama

Související témata: