Hlavní obsah

Schumacher přišel pro radu, jak jet s fabií, těšilo Kopeckého při Závodu šampiónů

Byl prvním Čechem, jemuž se dostalo cti startovat v prestižním Závodu šampiónů. Jan Kopecký si proto víkendovou oslavu motorsportu v Düsseldorfu jaksepatří užil, vždyť se na speciálně postaveném okruhu v Esprit aréně setkal s nejlepšími závodníky současnosti. "Vettel mi v sobotu říkal, že byl rád, když nemusel v rozjížďce proti mně do Fabie S2000, což mi polichotilo," vyprávěl rozesmátý Kopecký po povedené tečce za letošní sezónou.

Foto: skoda-motorsport.com

Jan Kopecký se divákům v Düsseldorfu představil s veteránem automobilky Laurin a Klement, která byla předchůdcem Škody.

Článek

Během víkendu jste jako první Čech absolvoval Závod šampiónů, setkání nejlepších jezdců motorsportu z jednotlivých disciplín. Jak jste si akci užil?

Parádně! Je sen závodit s piloty jako Vettel či Schumacher, kteří jsou několikanásobnými mistry světa formule 1. Mám zážitky na celý život.

V Poháru národů jste s Rusem Petrovem skončili ve skupině třetí. Při Závodě šampiónů jste vypadl rovněž ve skupině. Byl jste z výsledků zklamaný?

Ne! V sobotu jsem měl nejlepší čas dne, když jsem jeden ze tří závodů absolvoval ve Fabii S2000, s níž jezdím celou sezónu. Šlo o báječný výkon. V jedné rozjížďce mě porazil Vettel v bugině. Prohra s dvojnásobným mistrem světa nebolí… Já bych potřeboval pilku, abych si uříznul nohy. Do většiny aut jsem se těžko rovnal. Všichni kluci z F1 i dalších seriálů jsou maličcí, zatímco já přerostlý kluk z vesnice.

Šampióni si dali dostaveníčko v Düsseldorfu. Jan Kopecký v prostřední řadě druhý zprava.foto: skoda-motorsport.com

Časem jste ve fabii porazil Vettela, v přímém boji i třetího muže mistrovství světa v rallye Ogiera.

A přitom jsem na startu rozjížďky zaspal. Ale pak jsem jel bez chyby. Je to vzrušující výhra.

Všichni piloti byli pořád rozesmátí. Šlo jen o pózu před fanoušky?

Nemyslím si. Všichni se chovali přirozeně, přátelsky. V pátek jsme byli po tréninku na společné večeři a vážně to bylo fajn. Jasně že jsem se zprvu necítil jako mezi kamarády. Ale přišel třeba Jenson Button, který před dvěma lety vyhrál titul ve formuli, a říkal mi, ať si hlavně užívám a nestresuju se. Byl neskutečně v pohodě, udělal na mě obrovský dojem.

A co v Německu tolik opěvovaní Schumacher a Vettel, z nichž fanoušci šíleli?

Vettel mi v sobotu říkal, že byl rád, když nemusel v rozjížďce proti mně do Fabie S2000, což mi polichotilo. A Schumacher za mnou přišel pro radu, jak je třeba s fabií jet. Říkal jsem mu, že bych se měl já vyptávat jeho a učit se od něj.

Takže odešel s nepořízenou?

Samozřejmě jsem mu poradil… (směje se) Říkal jsem, že je třeba držet auto pořád v otáčkách. Ptal se, kde na okruhu je třeba jet na jaké rychlosti nebo použít ruční brzdu.

Reklama

Související témata: