Hlavní obsah

Valoušek: Souboj s továrním týmem Škody je výzva

PRAHA

Automobilový jezdec Pavel Valoušek patří i v letošním roce mezi hlavní kandidáty na titul domácího rallyeového mistra. Šampión z roku 2010 se však bude muset stejně jako další jezdci vyrovnat i s návratem člena továrního týmu Škody Jana Kopeckého na domácí tratě.

Foto: Sport.cz

Navigátor Zdeněk Hrůza (vlevo) a pilot Pavel Valoušek.

Článek

Valoušek však jeho starty na tratích mezinárodního českého šampionátu vítá. Poprvé se s ním bude mít šanci poměřit již v závěru tohoto týdne, kdy se uskuteční Jänner rallye v okolí rakouského Friestadtu.

"Návrat Honzy do mistráku přispěje k jeho obrovskému zkvalitnění. Už jsou tu všichni naši top kluci, top jezdci," řekl Valoušek. "Všichni budou muset jet rychleji, ale zároveň budou navíc motivováni porazit tovární tým. Je to super, každou konkurenci vítám," uvedl dvaatřicetiletý závodník.

Hlavním favoritem Kopecký

Valoušek si dobře uvědomuje, že Kopecký bude hlavním favoritem seriálu. "Když přibude další pilot, navíc Honzova formátu, tak je to vždy těžší. Na druhou stranu nikdo není neporazitelný a pro všechny ostatní je velkou výzvou," uvedl otrokovický rodák, který bude stejně jako v minulém roce závodit s vozem Peugeot 207 S2000 a jeho spolujezdcem bude nadále Zdeněk Hrůza.

Peugeot S2000, s nímž Pavel Valoušek bude závodit i letos.foto: peugeot.cz

Český šampionát v pátek odstartuje ve Friestadtu. Jänner rallye se do seriálu vrací po čtyřech letech a Valoušek je za to rád. "Spousta jezdců proti tomu protestovalo a vedla se i nějaká jednání, aby to tak nebylo. Já jsem za to ale rád, protože si myslím, že je to špičkově organizovaná a krásná rallye," sdělil Valoušek.

Chtěl by méně domácích závodů

Podle něj by se navíc kalendář domácího mistrovství měl tvořit jinak než v současnosti. "Chtělo by to, aby tady fungoval trošičku jiný systém. Aby závodů bylo méně, tak šest nebo sedm. Aby byly kandidátské podniky a soutěže se točily," vysvětlil Valoušek. V současnosti je v poměrně ustáleném kalendáři osm rallye.

Důvodem, proč někteří jezdci nejsou ze zařazení Jänner rallye do MMČR nadšení, je fakt, že jde o sněhovou soutěž. Startující týmy si tak musejí zajistit speciální podvozky, tlumiče nebo pneumatiky. A často je nakonec nepoužijí, protože sníh nenapadne nebo roztaje. "Je pravda, že jsme se vybavili věcmi, které nakonec nemusíme využít. Třeba nám to tak zůstane na příští rok. Jänner je ale pěkný na sněhu i bez něj," řekl.

Vyjde to zase potřetí?

I proto Valoušek na této rallye startoval i v letech, kdy nebyla součástí českého mistrovství. Nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2008, kdy byl druhý. Další starty mu ale nevyšly. "Uvidíme, jaké to bude letos. Cíle se těžko odhadují. V minulosti ale vždy platilo, že když se nám dva roky nedařilo, tak potřetí to vyšlo. A to je teď. Tak doufám, že to tentokráte vyjde," dodal Valoušek.

Reklama

Související témata: