Hlavní obsah

Lopraisova ostuda na Dakaru má dohru. FIA odsoudila sexistické komentáře jeho posádky

Mezinárodní automobilová federace (FIA) odsoudila nevhodné komentáře, kterých se při Rallye Dakar dopustili Aleš Loprais a jeho mechanik Petr Pokora vůči Aliyyah a Yasmeen Kolocovým z konkurenčního týmu. Česká posádka měla na videu zveřejněném na vlastních sociálních sítích sexistické a rasistické narážky na šestnáctileté dcery majitele stáje Buggyra Martina Koloce. Tým se za to později omluvil, video ale neupravil ani nesmazal a to je stále přístupné na Facebooku.

Onboard video z kabiny Aleše Lopraise před startem 6. etapyVideo: Facebook AlesLopraisDakarLive

 
Článek

"Důrazně odsuzujeme nechutné a ponižující komentáře namířené proti závodnici Aliyyah Kolocové a její sestře Yasmeen na Rallye Dakar. I nadále budeme investovat značné prostředky a odborné znalosti do rozvoje iniciativ inspirujících a podporujících účast dívek a mladých žen v motoristickém sportu," uvedla FIA ve společném prohlášení s organizátorem rallye společností A.S.O. a také s promotérem mistrovství Evropy v závodech tahačů.

Aliyyah Kolocová totiž v minulé sezoně startovala v okruhovém kontinentálním šampionátu.

"Rasistické a sexistické komentáře, které se objevily na palubních záběrech konkurenčního týmu z jiné série motoristického sportu, nemohou a nebudou tolerovány. Pro tyto postoje není místo v motoristickém sportu ani ve společnosti," zdůraznil promotér ME v závodech tahačů na svém webu.

Dodal, že je hrdý na skutečnost, že se Aliyyah Kolocová stala v minulé sezoně historicky nejmladší účastnící ME.

"Aliyyah a její sestra Yasmeen jsou dvě mladé dívky, které se usilovně snaží vybojovat si kariéru v motoristickém sportu. Budeme i nadále pracovat na zajištění rovnosti žen a mužů, abychom podpořili náš sport jako svět rovných příležitostí," dodali zástupci promotéra.

Ledově klidná, bez emocí. Taková je světová rekordmanka Aliyyah Koloc. Může za to i Aspergerův syndromVideo: sport.cz, Buggyra Racing

Reklama

Související témata: