Hlavní obsah

Caise čeká první soutěž v Itálii. Talentovaný pilot rallye sází na preciznost a cyklistické zkušenosti

Praha

Patří k největším talentům světové rallye a velké plány má Erik Cais také v letošním roce. Český pilot bude usilovat o medailové pozice v kategorii ERC1 Junior v rámci seriálu mistrovství Evropy. Sbírat zkušenosti chce také na několika podnicích elitního šampionátu WRC a rád by se ukázal také v domácích soutěžích. „Vše se bude také odvíjet od toho, co nám dovolí ekonomická a pandemická situace. Cílem je bojovat o stupně vítězů," prohlásil Cais, kterého od čtvrtka čeká první ostrý test v Itálii.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais patří k největším talentům světové rallye.

Článek

V minulém roce vybojoval pátou příčku v juniorské kategorii na ERC, vyhrál dvě soutěže. Letos chce být Erik Cais vpředu na každém podniku. A dobře ví, že to snadné nebude. „Podobné ambice má deset až patnáct závodníků z celé Evropy. Tím, že se letos moc akcí navíc pořádat nebude, tak se konkurence rozšířila. Mně to nevadí, jsem připraven se prát o vítězství," prohlásil Cais z týmu Orsák Rallysport. „Jen pravidelné úspěchy v tomto šampionátu mi zaručí, že si mě všimnou lidé z WRC."

Právě elitní seriál automobilových soutěží je hlavním cílem Erika Caise. Pomoci k tomu má hlavně plně profesionální přístup a čistý jezdecký styl. Tedy aspekty, které pochytil z jiného sportu – Cais totiž dříve závodil na horských kolech. „Díky horským kolům jsem se naučil brutální disciplíně a hlavně lépe predikovat terén. Umím vnímat rychlost celým tělem a hbitě reagovat na okolí. Když je bláto a prší, tak se cítím v autě nejlépe," tvrdil Cais, který se narodil ve stejný den jako legendární Colin McRae.

Foto: Martin Husár

Patří k největším talentům světové rally a velké plány má Erik Cais také v letošním roce

Vzorem mu jsou Loeb a Ogier

„Velmi ho uznávám, ale více se mi líbí francouzský styl, který je velmi čistý. Právě Sébastien Loeb nebo Ogier se zaměřují na to, aby v průjezdech nikde neztráceli. To mi sedí nejvíc, protože podobný přístup funguje i v cyklistice," vysvětluje český pilot, kterého s Fordem Fiesta R5 Rally2 čeká první letošní soutěž. Ve čtvrtek odstartuje do Rally Ciocco v Itálii. „Bereme ji spíše jako první ostrý test přes evropským šampionátem. Kvůli pandemii jsme závodní speciál nemohli pořádně vyzkoušet podle našich představ," vysvětlil Cais.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais patří k největším talentům světové rally.

Talentovaného Čecha čeká letos celkem osm soutěží v ERC, ta první odstartuje v květnu na Azorských ostrovech. Vedle toho by člen týmu Orsák Rallysport chtěl odstartovat do tří soutěží v rámci WRC, nejlépe pak v Chorvatsku. A rád by se zúčastnil také domácí Rallye Bohemia nebo Rallyesprintu Kopná. Chybět by neměla ani tradiční a slavná Barum Rallye.

Reklama

Související témata: