Hlavní obsah

Skvělý úspěch Caise! Ovládl soutěž v Polsku a nabudil se na Barumku

Praha

Odškrtl si další kariérní mezník. Erik Cias poprvé dokázal ovládnout několikadenní soutěž. Český rallye pilot byl nejrychlejší v soutěži Rajd Rzeszowski, která se jela v rámci polského šampionátu. Za sebou nechal místní legendu Grzegorze Grzyba. „Domácí závodníci to moc nečekali. Bral jsem celou akci jako test před Barumkou. Také kvůli tomu mám z toho výsledku velkou radost," prohlásil Cais z Orsák Rallysport týmu. Koncem srpna ho čeká domácí Barum Rallye Zlín, na kterou se bude v následujících týdnech intenzivně připravovat.

Foto: Orsák Rallysport

Talentovaný pilot Cais ovládl soutěž v Polsku a mohl slavit.

Článek

Až nastoupí na start tradičního podniku, který se pořádá v rámci evropského šampionátu, bude si přát patrně jednu věc – aby se na asfaltové cesty dostaly nečistoty nebo bláto. V Polsku totiž v době jeho triumfu pršelo. „Potvrdil jsem si, že dokážu být na tomto terénu rychlý, vyhovuje mi," konstatoval Cais, který v první etapě pláchl veškeré konkurenci více než 70 posádek. Český pilot navigovaný Jindřiškou Žákovou po úvodní sekci rychlostních zkoušek vedl o 24 vteřin. „Všechny jsme dokázali překvapit. Nečekali, že se nám na tom mokrém povrchu tak bude dařit," pochvaloval si.

Druhý den už chtěl český pilot postavení udržet a situaci kontrolovat. Jenže v předposlední rychlostní zkoušce jej stihl defekt a náskok se ztenčil o 15 vteřin. „Na poslední erzetě jsem musel zatáhnout, abych si pojistil vítězství. Povedlo se, v závěru jsem byl nerychlejší," popisoval Cais, který již tradičně dokáže předvést nejlepší časy v poslední rychlostní zkoušce. Pilot týmu Orsák Rallysport dokázal v Polsku ovládnout pět erzet z jedenácti.

Poprvé pak talentovaný Cais vybojoval první místo na velké několikadenní soutěži. „To mě moc těší. Stejně také to, že jsem dokázal porazit zkušeného Grzyba a další skvělé Poláky. Přiznali, že během druhého dne, kdy už nepršelo, si na mě věřili, protože zdejší tratě velmi dobře znají," tvrdil Cais, který v letošním roce ovládl Rallysprint Kopná. Dodal si tak velké sebevědomí před Barum Czech Rally Zlín, která se pojede koncem srpna a půjde o prestižní domácí soutěž. „Ještě budeme absolvovat test před touto akcí a mám samozřejmě naplánovaný tréninkový režim. Ale myslím, že se nám povedlo závodní Ford Fiesta Rally2 skvěle naladit."

Reklama

Související témata: