Hlavní obsah

Je to neuvěřitelný výsledek, řekl Prokop po protrápeném závodu v Monte Carlu

Monte Carlo

Automobilový jezdec Martin Prokop se v Monte Carlu doslova protrápil úvodním závodem mistrovství světa v rallye. Přestože ale od první rychlostní zkoušky na nejrychlejší výrazně ztrácel, nakonec obsadil solidní sedmé místo a získal šest bodů do průběžného pořadí seriálu.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Český jezdec Martin Prokop na letošní Rallye Monte Carlo.

Článek

„Je to pro nás po celé náročné soutěži neuvěřitelný výsledek, který byl ještě v sobotu ráno absolutně nereálný. Předchozí etapy pro nás byly občas frustrující, ale vydrželi jsme a to je právě krása rallye sportu," uvedl Prokop v oficiální tiskové zprávě svého Jipocar rallye týmu.

Pilot vozu Ford Fiesta RS WRC se od první etapy držel na desátém místě, hned v sobotní první erzetě se ale posunul, když mu pomohla odstoupení Rusa Jevgenije Novikova a Juha Hänninena z Finska, následně rallye předčasně skončila i pro Jariho-Mattiho Latvalu.

„Možná si někdo pomyslí, že to bylo, jak se říká, 'na hyenu'. No jasně, bylo, ale musel jsem si tady Monte odřídit, Michal (Ernst) odnavigovat a mechanici v zimě a vlhku odmakat. Také jsme si zažili pár krizovek, ale ustáli to," řekl Prokop. Riskovat podle něj nemělo smysl. „Kdybych jel stylem věnec, nebo kotrmelec jako někteří kluci, tak doteď lovím s baterkou po lese kousky z auta a nesedíme tady v teple u kávy," podotkl v noci ze soboty na neděli.

Už v průběhu náročné soutěže, na které se jezdci museli vyrovnat se zledovatělými cestami i sněhem, prohlásil, že z jízdy moc velkou radost nemá. „V každé stopce jsem do mikrofonu rallye radia referoval s tragikomickými pocity, protože jsem měl skutečně co dělat dostat auto bez nehody do cíle, ale zase tak nějak, aby to připomínalo závodění s WRC autem na mistrovství světa a ne výlet s kamarádem na hory," přiznal Prokop.

Od začátku s problémy

Jihlavský pilot měl od začátku problémy s trakcí a přilnavostí pneumatik. Kvůli tomu byl častokrát mimo trať. Občas ale přesto zkoušel s nejlepšími závodit. Naposledy v pátek dopoledne. „Hned na první vložce jsem si řekl, že to prostě musí jít, musím to zkusit a zabojovat. Pro své sebevědomí i pro fanoušky, kteří jistě celou dobu kroutí hlavami nad tím, co se to tu děje," řekl.

Výsledkem ale byla krizová situace, při které mu hrozilo, že pro něj rallye skončí. „Auto se roztočilo a opustilo trať. Najednou se ale naštěstí v obrovských mračnech sněhu odrazilo od nějakého břehu a vrátilo se zpět na trať, čumákem po směru jízdy a já mohl jakoby nic pokračovat ve sportování. Jen jsem elegantně pustil stěrače, nasekal tam rychlosti a vyrazil vzhůru za dalším dobrodružstvím," popsal Prokop moment, po kterém si řekl, že už zbytečně riskovat nebude a soutěž prostě dokončí.

„Předtím jsem začínal pochybovat i o sobě, protože to prostě nešlo a nešlo. Netvrdím, že bych tu měl na umístění v top 5, ale ty pocity a kdy se auto nesbírá v odjezdech nebo musíte brzdit nesmyslně brzo, jinak to prostě nevyjde, to je dobrá škola výdrže a zachování si závodního ducha a nasazení," podotkl.

Další start v MS čeká Prokopa v polovině února, kdy se pojede Švédská rallye.

Reklama

Související témata: