Hlavní obsah

Kresta: V neděli jsme zajeli super časy

Roman Kresta si šestým místem na víkendové Německé rallye zopakoval nejlepší umístění v seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Na ještě lepší pátou příčku přitom ztratil pouhých devět vteřin. O tom, zda mohl na poslední rallye jet ještě rychleji a o průběhu celého podniku vypráví český pilot Fordu v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Roman Kresta

Článek

Během víkendu jste s Focusem WRC šestým místem při Německé rallye zopakoval nejlepší výsledek kariéry ze Sardinie a Kypru. Nikdo z největších konkurentů ale tentokrát neodpadl. Je tedy šestá příčka hodnotnější? Samozřejmě. Je to vybojované, opravdové šesté místo. Musel jsem se o to poprat. Za normálních okolností, kdy auta odpadávají, bychom mohli být čtvrtí nebo pátí. Ale to je kdyby. Na to se nehraje. Je to samozřejmě i o chybách. A já jsem třikrát vyletěl ven.

Páté místo vám uniklo o necelých devět vteřin. Štve to hodně? Mrzí mě to. Dlouho to bylo vyrovnané, celou dobu jsme jeli ve vteřině, ale tři erzety před koncem mi Galli odskočil o pět sekund. A to už bylo hodně. Potom jsem neriskoval.

Bylo možné v nedělní etapě ještě zrychlit? Dalo se jet ještě rychleji, ale byl by to opravdu velký risk. A já nechtěl jít za hranu. Potřebujeme body do poháru značek, zůstal jsem v boji sám, protože týmový kolega Toni Gardemeister byl po problémech hodně vzadu. Je lepší mít tři body než riskovat a nemít vůbec nic. Pro mě bylo důležité dojet.

Při předchozích dvou šestých místech jste nebyl spokojený s dosaženými časy. Jak je to tentokrát, kdy jste byl opakovaně mezi čtyřmi nejlepšími? Bylo to dobré. Svědčí o tom fakt, že jsme první den byli čtvrtí, než jsme po chybě spadli na šesté místo. V sobotu jsme měli problém s geometrií. Přišlo se na to až před posledními dvěma erzetami. Pak už to bylo zase rychlé. A v neděli zajeté časy byly super.

Zmínil jste výlety mimo trať. Který mrzí nejvíce? To je složité. Byl jsem venku na druhé erzetě. Prakticky celou trojku jsme jeli za Stohlem, který měl problém s autem a ještě se za ním dost prášilo. Nepustil nás, přestože věděl, že tam jsme. A na další zkoušce jsme trefili balík slámy. Tam jsme ztratili alespoň dvacet vteřin. Když tyhle chyby nasčítám, vůbec jsme nemuseli v neděli bojovat. Ale přehmaty dělá každý. V sobotu jsme navíc na Panzerplatte kvůli špatné geometrii a výjezdu mimo nechali minutu. A při druhém průjezdu se přehřály pneumatiky a zevnitř explodovaly. To se nedalo jet.

Je výsledek po minulých, ne zrovna ideálních soutěžích povzbuzením zejména s ohledem na dvě další asfaltové soutěže? Ano. Kdybych takhle jel i dál, bylo by to dobré.

Reklama

Související témata: