Hlavní obsah

Grönholm plánuje vítěznou oslavu narozenin

PRAHA

Oslavit nedělní osmatřicáté narozeniny vítězstvím, takový je plán Fina Marcuse Grönholma - pilota Fordu Focus WRC - při druhém podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Tím je v pátek startující pětapadesátý ročník Švédské rallye, jejíž král bude korunován v neděli odpoledne.

Článek

"Víte, jaký je nejlepší způsob oslavy mých narozenin? Přece stát s láhví šampaňského na nejvyšším stupni vítězů," vtipkoval rodák z Espoo.

V žádném případě však nešlo o laciné chvástání. Grönholm Švédskou rallye vyhrál v letech 2002 a 2003, o rok později byl druhý a v minulé sezóně ho o stříbrnou pozici připravila havárie. "Čeká nás spousta práce. Ale když jsou dobré podmínky a na trati je dost sněhu, je zdejší soutěž tou nejlepší v mistrovství světa. Jezdit na ledu či sněhem zasypaných cestách s hroty je prostě báječné," vykládal Grönholm a narážel na loňský ročník, kdy bylo na tratích soutěže málo sněhu.

Loeb se těší na souboj s Grönholmem

Kromě výborného vozu, jehož výsledky v testech na sněhu si nemohl vynachválit, ho může hřát i vítězství v úvodním podniku sezóny, jímž bylo Monte Carlo. Tam zaváhal největší Finův sok a úřadující šampión Francouz Sébastien Loeb.

Už v průběhu první etapy totiž sletěl do rokle a ani spanilá stíhací jízda v dalších dvou etapách mu k triumfu nepomohla. "Věřím, že se s Marcusem utkáme v těžkých podmínkách na ledu a sněhu patřícím k téhle soutěži," přál si šampión pilotující Citroën Xsara WRC soukromé stáje Kronos.

V MS Juniorů jedou Prokop i Valoušek

Na startu soutěže bude i český pilot Jan Kopecký se Škodou Fabií WRC. S vozem této specifikace ho ve Švédsku čeká premiéra, na kterou se chystal při testování v Moravském Karlově u Červené Vody, kde absolvoval celkem 150 kilometrů. "Ve Švédsku se jezdí i sto padesát kilometrů, náš testovací úsek byl výrazně techničtější. Ale našli jsme výchozí nastavení, které budeme upravovat již pouze podle aktuálních podmínek při soutěži," uvedl třiadvacetiletý závodník.

Na startu budou české barvy hájit v juniorském MS pro vozy S1600 ještě Martin Prokop s Citroënem C2 a Pavel Valoušek se Suzuki Ignis.

Posádky čeká celkem 19 měřených úseků. Start je dnes v osm hodin, posádky absolvují 6 úseků dlouhých 131 km, zítra je na program 7 zkoušek (127,8 km) a v neděli 6 (90,18 km). Vítěz bude korunován ve tři hodiny v Karlstadu.

Reklama

Související témata: