Hlavní obsah

Kopecký splnil ve Švédsku cíl a už se těší do Katalánska

PRAHA

Jen jediný vůz Škoda Fabia WRC dojel o víkendu do cíle 55. ročníku Švédské rallye. Na zasněžených tratích v okolí Karlstadu hájil až do konce čest české značky jen Jan Kopecký, fabie rakouského týmu Red Bull se zastavily v průběhu třetí etapy. "Prioritou pro nás byla spolehlivost," hodnotí druhý podnik mistrovství světa šéf Czech Rally Teamu Josef Kopecký.

Foto: Czech Rally Team

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC na trati Švédské rallye.

Článek

Kopecký začal severskou soutěž na sedmnáctém místě, které během víkendu vylepšil na konečnou třináctou příčku. "Naše posádka je stále na tomto povrchu bez výraznějších zkušeností a proto bylo nejdůležitější dovézt vůz do cíle. Tento úkol se úspěšně podařil, neboť Jan se správně rozhodl nepřeceňovat své možnosti. Díky tomu nechyboval a vyvaroval se zbytečných ztrát vlivem chyby pilota," chválil svého syna Kopecký st. v týmové zprávě.

"Prioritou pro nás byla spolehlivost, rychlost řadíme až na druhé místo. Ta přijde časem s postupně sbíranými zkušenostmi. Švédská rallye je dlouhodobě jednoznačně výsadou skandinávských pilotů, a proto jsem s naším výsledkem spokojen ve Švédsku," dodal.

Mexiko vynechají

Kopecký ml. se spolujezdcem Filipem Schovánkem zvládli záludnosti všech devatenácti rychlostních zkoušek a v cíli si pak především pochvalovali získané zkušenosti. "Odjeté kilometry ve Švédsku jsou velmi cenné. V závěrečné etapě se střídaly krátké a dlouhé rychlostní zkoušky. Nám více vyhovovaly delší erzety, které vedly po širších a rychlejších úsecích. V kratších testech se objevovaly místy velmi hluboké koleje a tyto pasáže byly i výrazně užší a techničtější," přiblížil čtyřiadvacetiletý pilot nástrahy trati.

Česká posádka s jízdou na sněhu sice nemá tolik zkušeností, její sebevědomí ale rostlo s každým kilometrem. "Během soutěže jsme postupně zrychlovali, jak se zvyšovala naše sebedůvěra na tomto povrchu," prohlásil navigátor Schovánek.

Český tým se po vystoupeních na Rallye Monte Carlo a ve Švédsku představí až na konci března ve Španělsku při Katlánské rallye, Mexickou rallye v úvodu března vynechá. "Do Španělska se moc těším, v loňském roce jsme tam získali první bod v hodnocení mistrovství světa," připomněl Kopecký start v barvách továrního týmu Škoda Motorsport, který se po minulé sezóně se šampionátem rozloučil a své vozy pronajímá soukromým stájím.

Reklama

Související témata: