Hlavní obsah

Přes hory, přes doly. Dakar prožil místo závodění zběsilý přesun

Praha/Chilecito

Pouhou čtvrtinu z plánovaných dvou a půl tisíc kilometrů odzávodily posádky při Rallye Dakar v Bolívii. Kvůli rozmarům počasí byla zrušena i středeční devátá etapa a sesuvy půdy způsobené deštěm dokonce odřízly závodníky od jejich doprovodu. Ze středy na čtvrtek tak čekal všechny účastníky zběsilý přesun přes horské průsmyky do bivaku v Chilecitu. Cíl byl jediný: sejít se opět pohromadě.

Martin Prokop - zrušená 9. etapa DakaruVideo: Martin Prokop Official

 
Článek

Z tábora českých závodníků přicházely během čtvrteční noci většinou pozitivní zprávy a vše nasvědčovalo tomu, že se závodníci s doprovodem před startem čtvrtečního dějství stihnou potkat. „Závodní auta jsou už v bivaku, doprovodným vozidlům zbývá pár hodin. Byl to masakr, cesta hrozná ve 4500 metrech, žádný asfalt," hlásil po půlnoci šéf týmu Buggyra Jan Kalivoda.

Široké pole účastníků ale takové štěstí nemělo a podle Kalivody visel nad čtvrtečním pokračováním soutěže otazník. „Spousta doprovodných vozidel ten přesun nezvládla. Vůbec netuším, jak pořadatelé zvládnou čtvrteční program zorganizovat," přemítal manažer Buggyry. „Tohle je mínus letošního ročníku. Zvlášť neodjeté části v Bolívii jsou obrovská škoda. To se pro Dakar nehodí," mrzelo Kalivodu.

Ve čtvrtek je v itineráři soutěže 10. etapa z Chilecita do San Juanu o celkové délce 751 kilometrů, z čehož by těch závodních mělo být 449. Oficiální zdroje uvádějí, že se pojede podle plánu. Organizátoři ale připustili, že se startovní časy mohou upravovat dle aktuálního stavu závodníků v bivaku.

Reklama