Hlavní obsah

Loeb vede útok citroënů v Německé rallye, Kopecký třináctý

TREVÍR

Francouz Sébastien Loeb se rozjel k pátému vítězství v Německé rallye za sebou. Úřadující světový šampion vyhrál první etapu deváté letošní soutěže, když si v osmi rychlostních zkouškách vybudoval náskok bezmála 43 sekund před před kolegou z týmu Citroën Danim Sordem ze Španělska. Vozy francouzské automobilky zatím dominují, což potvrzuje třetím místem Fin Toni Gardemeister.

Článek

Český jezdec Jan Kopecký figuruje se Škodou Fabií WRC na třinácté pozici, za Loebem zaostává o 4:43,5 minuty. Štěpán Vojtěch skončil s vozem Peugeot 307 ve čtvrté rychlostní zkoušce mimo trať a první etapu nedokončil. V sobotu se ale hodlá opět postavit na start.

Hlavní příčinou Vojtěchovy havárie bylo nestálé počasí, které v Německu již tradičně panuje. Na ranní čtyři rychlostní zkoušky jezdci vyrazili většinou na mokrých pneumatikách, neboť před startem pršelo. Záhy se však rozjasnilo a závodilo se na suchu, odpoledne byla situace zcela opačná. Nečekaná dešťová přeháňka přinutila piloty jet maximálně opatrně, neboť měli hladké pneumatiky. To již Vojtěch nejel.

"Ráno jsme přenastavili auto na mokro, protože jsme očekávali vodu a dali mokré gumy. Situace byla ale taková, že kromě první vložky byly všechny suché. Auto tak nefungovalo pěkně a na čtyřce jsme v jednom místě měli extrémně nedotáčivé auto," řekl ČTK k nehodě liberecký pilot. Výsledkem byl náraz do nižší zídky a následný výlet do vinice. "Autu se nic nestalo, ale skončili jsme v prudkém svahu, asi dvacet metrů od cesty a nemohli jsme vyjet," uvedl Vojtěch.

Tirabassi skončil v nemocnici

Loeb se Sordem se od startu střídali v zajíždění nejrychlejších časů na měřených úsecích. Nakonec také v tomto souboji získal lehce navrch Francouz, který vyhrál pět erzet. Nikomu dalšímu radost z dílčího úspěchu nedopřáli.

Předposlední sedmou rychlostní zkoušku narušila nehoda francouzského pilota Brice Tirabassiho se citroënem, který byl i s navigátorem Fabricem Gordonem převezen do nemocnice. O jejich stavu organizátoři žádné informace nezveřejnili. Erzeta byla zastavena a zbylé posádky dostaly náhradní čas.

Německá rallye - po 1. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:20:35,0, 2. Sordó (Šp./Citroën) -42,7, 3. Gardemeister (Fin./Citroën) -2:06,0, 4. Grönholm (Fin./Ford) -2:11,4, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) -2:23,1, 6. Stohl (Rak./Peugeot) -2:29,4, 7. Hirvonen (Fin./Ford) -2:48,6, 8. Aigner (Rak./Škoda) -2:55,5, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) -4:43,5, 23. Prokop (ČR/Citroën) 10:31,6, 24. Valoušek (ČR/Suzuki) -10:46,4, 58. Liška (ČR/Mitsubishi) 24:59,3.

Reklama

Související témata: